ZATO ostankov hrane nikoli ne smete metati v straniščno školjko! (ne, niti kavnih usedlin)

ZATO ostankov hrane nikoli ne smete metati v straniščno školjko! (ne, niti kavnih usedlin) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2022

Tudi vi mečete ostanke hrane v straniščno školjko? Preverite, zakaj je to početje tako zelo škodljivo.

To, da v straniščno školjko ne smemo metati plastičnih odpadkov, najbrž že veste. A mnogi vanjo še vedno mečejo ostanke hrane, kar pa ima lahko prav tako hude posledice za delovanje kanalizacijskega sistema ter zdravje ljudi in okolja.

Ostanki hrane v školjki povečujejo količino usedlin, manjšajo prevodnost kanalov, povzročajo gnitje, neprijetne vonjave in izdatno razmnoževanje glodavcev.

Hrana za glodalce

Pogosto se zgodi, da ravno ostanki hrane predstavljajo hrano za glodalce, kot so miši in podgane. S pomočjo dodatne hrane se te živali tudi bolj učinkovito razmnožujejo in s tem tudi ogrožajo zdravje ljudi.

Zamašene cevi

Sploh večji ostanki lahko zamašijo odtoke, vendar veliki kosi niso edina težava. Celo kavne usedline se lahko prilepijo na mastne dele cevi in jih zamašijo. Usedline je zato najbolje zavreči v biološke odpadke, lahko pa jih uporabite tudi kot gnojilo za sobne rastline.

Ogrožanje okoljskega zdravja

Vsi odpadki, ki jih odvržete v straniščno školjko, delno preidejo tudi v okolje. To lahko vpliva na kvaliteto vode, prsti, celo zraka in posledično škodi tudi našemu zdravju.

Ravnajte odgovorno do svojega zdravja ter okolja. Pri lokalnem komunalnem podjetju se pozanimajte, kako točno odvreči biološke odpadke, straniščno školjko pa uporabljajte samo za njen prvotni namen.