30 namigov za uspešno peko

5. 12. 2011 Vir: Lisa

Piškoti, rogljički, medenjaki, kolači ... Slastne dobrote iz pečice, ki bodo v naslednjih dneh krasile naše mize. Da ne bodo prazniki veselja pokvarjeni zaradi ponesrečne peke, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Hitro vzhajanje

Vzhajanje testa pospešite tako, da skledo s testom pokrijete z vlažnim prtičem in jo za 20 minut postavite v pečico, ogreto na 50 stopinj, ali pa za 4 do 5 minut v mikrovalovno pri 90 vatih.

Mlečno belo

Za bleščeče belo glazuro na piškotih sladkor v prahu zmešajte z mlekom namesto z vodo. Če želite rožnato barvo, prelivu primešajte nekaj kapljic višnjevega soka.

Oreškaste različice

Biskvitno testo lahko izboljšate tako, da del moke nadomestite z enako količino zmletih oreškov (mandljev, orehov, lešnikov …).

Ščepec čvrstosti

Beljake lahko stepete v res zelo trd sneg, če jim med stepanjem dodate ščepec soli.

Vaniljev sladkor

Ostanke vaniljevega stroka (suhega!) denite v steklen kozarec skupaj s sladkorjem in tesno zaprite. Po tednu dni boste imeli domač vaniljev sladkor.

Oljni trik

Nastavke električnega mešalnika za gnetenje testa premažite s kapljico olja – tako se vam testo pri gnetenju ne bo prijemalo nanje, pa tudi ostanke testa boste lažje odstranili z njih.

Brez packanja

Piškote, ki jih boste oblili s prelivom, položite na mrežasto rešetko, to pa
postavite nad pomivalno korito – odvečni preliv, ki bo kapljal s piškotov, samo splaknete z vodo.

Lupljenje oreščkov

Takole gre zlahka: lešnikova ali mandljeva jedrca 3 minute pražite v suhi ponvi brez dodane maščobe. Počakajte, da se ohladijo, in jih stresite v fino cedilo. Jedrca s kosom papirnate brisače podrgnite ob cedilo, da se kožica odstrani.

Drug za drugim

Umešano testo je bolj rahlo, če jajc ne stepete naenkrat, ampak jih med stepanjem dodajate drugega za drugim in vsakega stepate 1 do 2 minuti.

Bleščeč sijaj

Čokoladni preliv se bo lepo svetil, če v vročo kuverturo vmešate 1 žličko marelične marmelade.

Trden nadev

Smetana za nadev v tortah je bolj čvrsta, če jo stepete skupaj z jajčnim beljakom.

Zračno

Kvašeno testo je še posebej rahlo in fino luknjičasto, če namesto mleka uporabite pinjenec (brez dodatka sadja).

Voljno

Tretjino masla nadomestite s kislo smetano – tako bo krhko testo čudovito voljno.

Rahlo

Preden listnato testo razvaljate, ga premažite z vodo. Med peko bo postalo nebeško rahlo.

Brez prijemanja

Krhko testo ali marcipan najlažje razvaljate med dvema kosoma prozorne folije za živila.
Gladko zgneteno
Je krhko testo preveč drobljivo? Vanj vgnetite 1 do 2 žlici hladne vode in v trenutku bo fino in gladko.

Vroče …

Pekač, ki ga nameravate premazati z maslom ali margarino, najprej na hitro ogrejte v pečici – maslo bo po pekaču teklo kot namazano.

… in hladno

Namaščen pekač za kratek čas postavite v zamrzovalnik. Maščoba in testo se tako ne bosta sprijela in kolač boste zlahka zvrnili iz pekača.

Sočno

Citruse pred ožemanjem z dlanjo pritisnite in povaljajte po delovni površini – tako bodo dali veliko več soka.

Če zmanjka …

Če vam zmanjka malo pecilnega praška, obstaja rešitev: kanček ruma ima isti učinek.

Na svojem mestu

Da se vam papir za peko ne bo nenehno zvijal, ga na vsakem vogalu na pekač 'prilepite' s kapljico olja.

Lepo izrezano

Pri izrezovanju piškotov se testo ne bo prijemalo na modelčke, če te vsakič pomočite v moko.

Dišeče pecivo

Božični piškoti dišijo še posebej aromatično, če v posodo, kjer so shranjeni, dodate košček pomarančne lupine.

Shranite ostanke!

  • Pecilni prašek vedno hranite v zračnem in suhem prostoru. Po približno 6 mesecih začne izgubljati rahljalni učinek.
  • Zmleti oreški, tesno zaprti v kozarcu, se obdržijo približno 6 mesecev.
  • Cimet v paličicah je uporaben do enega leta, če ga shranite v suhi in neprodušni posodi.
  • Kuvertura se najbolje počuti pri sobni temperaturi. Obstojna je 6 do 12 mesecev (več kot vsebuje mlečnega deleža, manj je obstojna).
  • Marcipan, neprodušno zaprt in shranjen v suhem, hladnem in temnem prostoru, je obstojen približno 4 mesece.
  • Vaniljevi stroki se, shranjeni v neprodušni posodi, obdržijo do tri leta.
  • Sladkor hranite v kozarcu s plutastim zamaškom, ki absorbira vlago in preprečuje, da bi se sladkor sprijel.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri