25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Božični meni za razvajene z recepti

21. 12. 2011

Božični čas je čas razvajanja tudi za mizo.

Juha iz rdeče pese

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 rdeči čebuli
  • 500 g rdeče pese (vakuumsko pakirane)
  • 100 g krompirja
  • 1 žlica masla
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 50 g smetane
  • 2 žlički hrena (sveže nastrganega ali iz kozarčka)
  • 1 žlica kumine

Priprava:

1. Čebuli olupite in ju drobno sesekljajte. Olupite tudi rdečo peso (nujno si nadenite rokavice za enkratno uporabo) in jo zrežite na večje kocke. Krompir olupite, ga operite in zrežite na kocke.

2. V loncu razpustite maslo in na njem stekleno popražite čebulo. Nato dodajte rdečo peso in krompir in vse skupaj pri srednji temperaturi pražite približno 5 minut. Prilijte toliko juhe, da boste zgolj prekrili zelenjavo. Juho zavrite in jo pri srednji temperaturi kuhajte približno 40 minut.

3. Juho dobro zmiksajte s paličnim mešalnikom. Nato jo pretlačite skozi cedilo in začinite s soljo in poprom. Primešajte ji smetano in jo še enkrat zavrite. Lonec odstavite s kuhalne plošče in vmešajte hren.

4. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite kuminova semena. Juho porazdelite po skodelicah in jo posujte s kumino. Zraven teknejo tanke, sveže popečene rezine kruha.

Priprava: približno 40 minut, mariniranje: približno 8 ur, kuhanje: približno 60 minut.
Na osebo:
približno 170 kcal, B: 3 g, M: 10 g, OH: 15 g.

Svinjska pečenka s pomarančno omako

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 350 ml suhega rozéja
  • 150 ml pomarančnega soka
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 kg puste svinjine (pleče ali stegno)
  • 1 rdeči čili
  • sol, poper
  • 2 kaktusovi figi
  • 300 ml juhe

Priprava:

1. Korenje olupite in ga zrežite na majhne kocke. Čebulo olupite in jo drobno sesekljajte. Oboje skupaj z vinom, pomarančnim sokom in 2 žlicama olja denite v posodo.

2. Meso otrite do suhega in ga za približno 8 ur položite v marinado (najbolje čez noč). Posoda naj bo pokrita.

3. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Čili po dolgem prepolovite, mu odstranite semenje, strok oplaknite in ga zrežite na trakove. Meso vzemite iz marinade, popivnajte tekočino in ga začinite s soljo in poprom. Marinado precedite in ločeno shranite tekočino in zelenjavo. V pekaču segrejte 2 žlici olja in na njem dobro popecite meso.

4. Po koncu peke ga vzemite iz pekača, na maščobi, ki je ostala po peki mesa, pa popražite zelenjavo. Prepolovite kaktusove fige (zaradi drobnih bodic nosite rokavice!), izdolbite meso sadeža in ga pretlačite skupaj z marinado.

5. Marinado, čili in juho denite v pekač in mešanico zavrite. Vanjo položite meso, ga po potrebi še enkrat začinite in ga pecite v pečici 60–70 minut. Od časa do časa ga prelijte s sokom pečenke.

6. Pečenko vzemite iz pečice in iz pekača. Omako precedite in jo po potrebi zgostite s škrobom. Pečeno zrežite na rezine in jo postrezite z omako. Zraven zelo teknejo polenta ali krompirjev pire in solata s češnjevimi paradižniki, pomarančami in svežo meto.

Priprava: približno 40 minut, mariniranje: približno 8 ur, kuhanje: približno 60 minut.
Na osebo:
približno 660 kcal, B: 51 g, M: 39 g, OH: 12 g.

Namig: Kaktusove fige dobite v večjih samopostrežnih marketih na oddelku z eksotičnim sadjem. Nadomestite jih lahko z dvema olupljenima hruškama, zrezanima na koščke. Hruške, kuhane v omaki, na koncu pretlačite, omako precedite in po potrebi zgostite.

Citrusni žele s kokosovo kremo

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 pomaranči
  • 4 limone
  • 5 listov želatine
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml belega vina 
  • 3 žlice pomarančnega likerja
  • pol stroka vanilje
  • 1 pločevinka kokosovega mleka (165 ml)
  • 250 g smetane
  • 2 rumenjaka 
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • sladkor v prahu

Priprava:

1. Pomaranče in limone prepolovite in iz njih iztisnite sok. Sok (približno 400 ml) precedite skozi cedilo, obloženo s kuhinjsko krpo. Želatino namočite. V ponvi svetlo rjavo karamelizirajte 100 g sladkorja. Zalijte z vinom in pustite pri srednji temperaturi rahlo vreti, da se sladkor raztopi. Dodajte 5 žlic soka.

2. Želatino iztisnite in jo raztopite v vročem soku. Primešajte še preostali sok in liker. Tekočino prelijte v večjo stekleno posodo ali pa v 4 kozarce in jo za približno 8 ur, najbolje čez noč, postavite v hladilnik, da se strdi.

3. Vaniljev strok po dolgem razprite in postrgajte sredico. Oboje denite v posodo s kokosovim mlekom, 100 g smetane in 50 g sladkorja ter vse skupaj zavrite. Posodo odstavite s kuhalne površine in pustite, da kokosova smetana približno 30 minut miruje. Nato odstranite vaniljev strok.

4. V drugi posodi zmešajte rumenjake s škrobom in jih med stalnim mešanjem pri srednji temperaturi stepite v gosto kremo. Kokosovo kremo pogladite skozi gosto cedilo, jo posujte s sladkorjem v prahu in postavite na hladno.

5. Kokosovo kremo stepite. Posebej stepite 150 g smetane in jo primešajte kremi. Kokosovo kremo porazdelite po citrusnem želeju in po želji okrasite še z  čokoladnimi ostružki.

Priprava: približno 35 minut, hlajenje: približno 8 ur, mirovanje: približno 30 minut.
Na osebo:
približno 585 kcal, B: 7 g, M: 31 g, OH: 62 g.

 

Značke: božični meni

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri