Čarobni božični wellness

22. 12. 2011

Kako lepo je v prazničnem času, ko vse diši po domačih piškotih, začimbah in dišečih svečkah. To je čas eksotičnih začimb: cimet, vanilja, muškat, ingver, piment … In to niso začimbe, ki bi jih uporabljali samo za jedi oziroma peciva. Z njimi lahko prostor tudi drugače aromatično napolnimo.

Čarobna nega telesa

Na topli koži aromatična olja še bolje učinkujejo. Ves dan lahko uživamo ob nežnem vonju dišav, ki nam pričarajo marsikateri lep spomin.

Letos si sami naredite božično nego

Olje za telo bo še bolj pomirjujoče, že boste zmešali 100 ml jojobinega olja z 20 kapljicami vaniljevega olja. V lepo stekleničko dajte najprej vaniljevo palčko in jo prelijte s prej narejenim oljem. Lahko je tudi lepo darilo.

Za orientalsko kopel

Zmešajte 600 g soli iz mrtvega morja, 90 g mleka v prahu in 35 g jojobinega olja. Dodajte 5 kapljic cimeta, 3 kapljice poprove mete in 3 kapljice vaniljevega olja. Dobro premešajte in vse pretresite v kozarec z navojem, da bo čim dlje ohranilo aromo.

Aromatični piling za telo

Zmešajte skodelico zmletih mandljev, 2 žlici kardamoma in 100 ml sezamovega olja. Dobili boste aromatični piling za telo, ki ga po uporabi preprosto sperite z vročo vodo.

Dišeča dekoracija

Dišeč potpuri

Če boste pripravili dišeč potpuri, bodo vsi prostori vašega doma lepo dišali po prazničnih dneh Seveda lahko še vedno kupite že pripravljene dišavnice, lahko pa tudi vklopite malce domišljije in mešanico naredite sami.

Ne boste zgrešili, če zmešate na primer cimetove palčke, janeževe zvezdice, posušene krhlje jabolk ali posušene rezine pomaranč in recimo tudi storže. Lahko pa poleg postavite tudi cele pomaranče, v katere ste zapičili nageljnove žbice.

Okusna zdravila

Hipokrat, antični zdravnik, je dejal: "Naj bo hrana tvoje zdravilo." Že takrat se je zavedal, da imajo določene jedi zdravilno moč.

V veliko antičnih civilizacijah začimb niso uporabljali samo v kuhinji, poznali so tudi njihovo zdravilno moč.

  • Cimet - cimet je dober za izkašljevanje. Uporabljali so ga za zmanjšanje preobremenjenosti in odpravljanje sluzi v pljučih ter suh izcedek iz nosu.
  • Klinčki - se še vedno poleg zdravil uporabljajo kot dopolnilo. Lahko jih uporabljamo za umiritev napenjanja in napihnjenosti. So tudi odlični antioksidanti.
  • Janež - v starem Rimu so pripravljali pecivo z janežem za dobro prebavo in osvežujoč dih.
  • Ingver - uporablja se za boj proti slabosti in prebavnim motnjam, proti blagemu kašlju in prehladu.
  • Kardamom - pomirja želodec, pripisujejo pa mu tudi afrodizične lastnosti.
  • Čili - pospešuje krvni obtok. Masaža s čilijevim oljem še posebej blagodejno vpliva na ramena in predel vratu.
  • Vanilija - zmanjšuje željo po sladkem in krepi potenco.
  • Pimet - pomirja in odpravlja stres ter napihnjenost.
  • Nageljnove žbice - pomagajo pri zobobolu in delujejo tudi protibakterijsko.

Odličen okus

Bodite inovativni in začimbe uporabljajte tudi tam, kjer se vam zdi, da kombinacija sploh ni mogoča. Ste kdaj pomislili, da bi pripravili riž s cimetom? Ali mleto meso s kardamomom kot polivko za špagete?

Bodite drzni.