Kaj tokrat ne sme manjkati na vaši, božično okrašeni mizi ...
Mandarine
Poleg jabolk, oreškov in čokolade ne smejo manjkati na nobenem božičnem krožniku. Mandarine so sočne, z veliko pečk in kiselkaste, nekaterim pa so ljubše sladke klementine brez pečk.
Mandarine z začimbami
Za 4 osebe:
Olupite 8 mandarin in odstranite belo kožico. Zavrite 500 g sladkorja in 500 ml vode, dodajte 3 cimetove paličice in 6 janeževih zvezd in vse skupaj kuhajte približno 1 minuto.
Posodo odstavite s kuhalne plošče, dodajte mandarine, posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj ohladi. Sadeže postrezite okrašene z začimbami in jih pokapajte s prevretkom.
Čudovit zimski posladek.
Brstični ohrovt
Miniaturne zeljne glavice so pred 100 leti prvič zasadili v bližini Bruslja. Zmrzal poskrbi, da je ta zelenjava blagega okusa. Slasten v juhi, kot priloga k pečenemu mesu ali pa v narastkih.
Juha iz brstičnega ohrovta
Za 4 osebe:
Očistite 250 g brstičnega ohrovta in ga operite. Glavicam odstranite nekaj vrhnjih listov in jih prihranite. Glavice v strženu križno zarežite.
Olupite 1 čebulo in 1–2 cm ingverja in oboje drobno sesekljajte. V posodi segrejte 1 žličko oljčnega olja in na njem popecite čebulo in ingver. Dodajte ohrovt in 300 ml zelenjavne juhe.
Juho kuhajte približno 12 minut, nato pa jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte 80 g kisle smetane in juho začinite s soljo, poprom, ščepcem muškata in pol žličke kurkume. Preostale lističe ohrovta približno 3 minute blanširajte v slani vodi.
1 rezino toasta zrežite na kocke in te popecite v ponvi brez dodane maščobe. Juho okrasite s popečenimi kruhovimi kockami, 1 žlico rozin in lističi ohrovta.
Popijte toplo ali hladno
Po dolgem zimskem sprehodu ni boljšega od skodelice vročega čaja. V tem času so zelo priljubljeni čaji, aromatizirani s sadnimi aromami, saj je izbira res velika.
Čajne mešanice z dodatkom suhega sadja imajo sicer manj intenziven okus, vendar so zaradi večje količine vitaminov bolj zdrave.
Nesladkan čaj je odlična alternativa za tiste, ki jim gre voda v zimskem času težko po grlu.
Sadni užitek
Oranžno bleščeči fizalis oziroma perujske češnje že s svojo barvo poskrbijo za dobro voljo, prav tako sočne rdeče brusnice. Ti sadeži se odlično ujemajo s kremno čokoladno peno ali finim smetanovim prelivom v tortah.
Priljubljena pečena jabolka
Mmh, ta vonj in okus! Pečena jabolka so preprosto čudovita. Poslastica v nas prebudi spomine na otroštvo, priprava je nadvse preprosta in vsestranska.
Še posebno slastna so jabolka z nadevom iz masla, sladkorja, vaniljevega sladkorja, mandljev in suhega sadja – in zraven veliko karamelne ali vaniljeve omake.
Fotografije: Getty Images/Punchstock, Markus Hertrich, iStockphoto/Knape, Jahreszeiten Verlag/www.jalag.de, M.I.G/Medici Fotodesign, MEV, StockFood/Paul/Stowell
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?