Krap za praznično pojedino

13. 12. 2011
Deli

Lahko je kuhan v prevretku ali pečen – decembrske praznične priložnosti so pravi trenutek za njegov nastop.

Krap v prevretku

S hrenovo zmrzlino

Sestavine za 4 osebe:

  • 100 g svežega hrena
  • 5 žlic limoninega soka
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • 75 g crème double (smetana z več kot 45 % maščobe)
  • 1 očiščen krap (približno 1,5 kg; v ribarnici naj vam ga zrežejo na kose)
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 1 lovorov list
  • 2 klinčka
  • po 1 žlička črnih poprovih in gorčičnih zrn

1. Hren olupite in ga na drobno nastrgajte (ali pa dobro sesekljajte v sekljalniku) ter ga zmešajte z 1 žličko limoninega soka in soljo. Rumenjake penasto stepite z metlico za sneg. Rumenjakovi peni primešajte hren in smetano ter kremo porazdelite v 4 modelčke ali skodelice. Za približno 2 uri jih postavite v zamrzovalnik.

2. Oplaknite kose krapa. Jušno zelenjavo operite, jo očistite oziroma olupite in zrežite na tanke trakove (po želji uporabite strgalnik). V večjem loncu zavrite večjo količino vode, jušno zelenjavo in začimbe. Dodajte preostali limonin sok in približno 1 žličko soli. V prevretek položite še kose krapa, posodo pokrijte in vse skupaj pri najmanjši temperaturi segrevajte približno 25 minut (ne sme vreti!).

3. S penovko krapa vzemite iz prevretka in kose porazdelite po krožnikih. Povrhu denite zelenjavo z malce prevretka. Zraven ponudite smetanov hren in ga po želji prevrnite na krožnik (modelčke v tem primeru prej za hip potopite v vročo vodo). Zraven tekne slan krompir.

V vinski omaki

Krapa naj vam filetirajo v ribarnici, glavo in kosti pa naj vam dajo v drugo vrečko. Vse skupaj denite v velik lonec in dodajte še pripravljeno jušno zelenjavo, začimbe (glej recept zgoraj) in po 125 ml vode in belega vina.

Kuhajte v odkriti posodi približno 20 minut. Prevretek precedite, mu dodajte 125 ml belega vina, 20 g masla in krapove filete ter grejte približno 5 minut. Krape vzemite iz posode, prevretek do polovice pokuhajte v omako in nato posodo odstavite s kuhalne plošče.

Omaki primešajte 40 g masla, jo začinite in postrezite s fileti.

Modro kuhani krap

Po klasični pripravi ob prazničnih dneh so krape pogosto kuhali na modro, kar pomeni, da se koža krapa v blagem prevretku iz kisa in začimb obarva modro. Pomembno: da se krap ne obarva sivo, mora biti zelo svež.

Koža mora ostati nedotaknjena, zato jo zelo previdno oplaknite pod tekočo vodo in je ne luščite. Tudi soljenju se pri tem načinu priprave odpovejte.

Pečen krap

V hrustljavem ovoju iz pivskega testa

Sestavine za 4 osebe:

  • 650 g filetov krapa brez kože
  • 2 jajci
  • 140 g moke
  • 125 ml piva
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 1 kumara
  • 1 mlada čebula
  • 4 stebelca koprca
  • 200 g kisle smetane
  • 50 g navadnega jogurta
  • sladkor
  • 2 žlici limoninega soka
  • poper
  • 200 g stopljenega masla

1. Filete oplaknite, jih otrite do suhega in zrežite na 8 kosov. Jajca, moko, pivo, olje in sol zmešajte v gladko testo. Kumaro olupite, ji odstranite semenje in jo zrežite na drobne kocke. Mlado čebulo operite, jo očistite in zrežite na obročke.

2. Koprc oplaknite, otresite do suhega in grobo sesekljajte. Zmešajte kislo smetano in jogurt in ju začinite s sladkorjem, limoninim sokom, soljo in poprom. Primešajte še kumare, mlado čebulo in koprc in pustite, da vse skupaj nekaj časa stoji.

3. V 2 ponvah segrejte stopljeno maslo. Ribe solite in poprajte. Povaljajte jih v testu, pustite, da se testo malce odteče, in jih nato približno 5 minut zlato rjavo pecite na obeh straneh. Postrezite jih s kumarično omako. Zraven tekne krompirjeva solata.

Krap na zelenjavni posteljici

Nežno kuhan v omaki iz belega vina in smetane

Sestavine za 4 osebe:

  • približno 1,5 kg filetov krapa (če je možno z obema stranema)
  • 2–3 žlice limoninega soka
  • sol, poper
  • 2 šopka jušne zelenjave
  • 2 čebuli
  • 200 g šampinjonov
  • 60 g stopljenega masla
  • 2 lovorova lista
  • 200 g smetane
  • 125 ml belega vina

1. Filete krapov oplaknite, jih otrite do suhega in kožo večkrat poševno zarežite. Ribo od znotraj nakapajte z limoninim sokom in jo lahno solite in poprajte. Zelenjavo operite, jo očistite oziroma olupite. Čebulo olupite, gobe pa očistite in odgrnite z mokro krpo. Zelenjavo zrežite na paličice oziroma obročke, šampinjone pa na rezine.

2. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Zelenjavo približno 4 minute pražite v pekaču na 3 žlicah stopljenega masla. Dodajte lovorova lista in šampinjone ter vse skupaj začinite s soljo in poprom. Smetano zmešajte z vinom in jo prelijte po zelenjavi.

3. Povrhu razporedite ribe in po njih prelijte preostalo stopljeno maslo. Pekač pokrijte in ribe pecite v pečici približno 30 minut, nato pa odstranite pokrov in jih pecite še 10 minut. Zraven ponudite krompir s peteršiljem.

Oster partner

Lahko je sam, primešan v omake ali zmešan s smetano – sveže nastrgan hren se odlično poda h kuhani govedini in k poširanim in prekajenim ribam. Pred strganjem ga olupite. Bolj na drobno ga boste nastrgali, bolj ostrega okusa bo.

Da nastrgan hren ne porjavi, ga je treba pokapljati z limoninim sokom. Če ne porabite celotne korenine, neolupljen hren zavijte v prozorno folijo in ga shranite v hladilniku.

Krapi – regionalni in internacionalni recepti

Sladkovodna riba azijskega izvora se danes goji skoraj le še v ribnikih in jezerih. Prej so jo pogosteje ulovili tudi v velikih evropskih rekah, zato obstaja mnogo receptov za krape iz Donave.

V omaki za donavske krape so šampinjoni, krapi po madžarsko pa se ponudijo z belo vinsko omako z mleto papriko.

Nürnberški krapi se marinirajo v pivu ali pa spečejo v listnatem testu, v Alzaciji pa jih polnijo z mešanico iz belega kruha, čebule, peteršilja in šampinjonov.

Na Poljskem za sladko aromo poskrbijo rozine, mandlji in medenjaki.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?