25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdrava božična pojedina za uživače

21. 12. 2011

Praznični užitki so lahko tudi zdravi!

Lososov tatarec s svežim sirom

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g lososovega fileta
  • 1 šalotka
  • naribana lupinica in sok polovice eko limete
  • 2 žlici olja (na primer olja grozdnih pečk) 
  • sol in sveže mlet poper
  • 4 rezine toasta 
  • 2 žlici svežega sira z zelišči 
  • 100 g vodne kreše
  • 2 žlici brusnične omake

Priprava:

1. Lososov filet oplaknite, ga otrite do suhega in zelo drobno sesekljajte. Šalotko olupite in jo prav tako zelo drobno sesekljajte. Skupaj z limetino lupinico, sokom in oljem jo primešajte lososu. Lososov tatarec začinite s soljo in poprom.

2. Iz vsake rezine toasta s pomočjo modelčka za piškote izrežite zvezdico. Vsako postavite na krožnik skupaj z modelčkom. Napolnite ga z lososovim tatarcem in nato previdno odstranite. Na vsako zvezdico denite kupček svežega sira.

3. Vodno krešo oplaknite, jo otresite do suhega in jo porazdelite okoli lososovega tatarca. Okrasite s kapljicami brusnične omake.

Priprava: približno 20 minut.
Na osebo: približno 255 kcal, B: 13 g, M: 15 g, OH: 14 g.

Odličen začetek menija.

Kaktusove fige dobite v večjih samopostrežnih marketih na oddelku z eksotičnim sadjem. Nadomestite jih lahko z dvema olupljenima hruškama, zrezanima na koščke. Hruške, kuhane v omaki, na koncu pretlačite, omako precedite in po potrebi zgostite.

Jagnječji kare na barviti zelenjavi

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g jagnječjega kareja v kosu
  • sol, poper
  • 2 žlici olja 
  • 600 g buče (na primer hokaido ali muškatne) 
  • 200 g svežih brusnic
  • po 1 eko pomaranča in limona
  • 1 šalotka
  • 1 žlica masla
  • 100 ml brusničnega soka
  • sladkor

Priprava:

1. Pečico segrejte na 100 stopinj (brez uporabe ventilatorske). Meso oplaknite, ga otrite do suhega in krepko natrite s soljo in poprom. V ponvi segrejte olje in na njem z vseh strani dobro popecite meso. Po koncu peke ga vzemite iz ponve, položite v namaščen pekač in 40–50 minut pecite v pečici.

2. Meso buče zrežite na koščke. Brusnice operite. Pomarančo in limono operite pod vročo vodo, ju osušite in lupinico nastrgajte na trakove (ostružke). Sadeža prepolovite in iz njiju iztisnite sok. Šalotko olupite in jo drobno sesekljajte.

3.  V posodi razpustite maslo in na njem stekleno popražite šalotko. Dodajte meso buče in brusnice in vse skupaj na hitro podušite. Zalijte z brusničnim sokom in kuhajte pri srednji temperaturi 15–20 minut. Nato jo začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja.

4. Jagnječje kareje vzemite iz pečice, jih pustite, da malce počivajo, in jih nato zrežite na kotlete. Skupaj s koščki buč jih okrasno razporedite po toplih krožnikih. Okrasite z limoninimi ostružki.

Priprava: približno 20 minut, kuhanje: približno 55 minut.
Na osebo:
približno 335 kcal, B: 32 g, M: 15 g, OH: 15 g.

Zdrobov puding z brusnicami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 vaniljev strok
  • 350 ml mleka
  • 30 g masla 
  • 75 g pšeničnega zdroba
  • 3 jajca
  • sol
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici limoninih ostružkov 
  • 4 žlice brusničnega želeja (ali malinove omake; iz kozarca)

Priprava:

1. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Namastite 4 modelčke (na primer v obliki smrekic) in jih posujte s sladkorjem.

2. Vaniljev strok po dolgem razprite in postrgajte sredico. Oboje skupaj z maslom in mlekom zavrite v loncu. Vaniljev strok nato odstranite, med mešanjem dodajte zdrob in ga pustite, da približno 5 minut nabreka. Nato ga prelijte v skledo za mešanje.

3. Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake drugega za drugim primešajte zdrobu. Beljakom dodajte 1 ščepec soli in iz njih stepite trd sneg. Snegu med stepanjem dodajte sladkor. Sneg beljakov prav tako primešajte zdrobovi masi.

4. Zdrobovo maso porazdelite po pripravljenih modelčkih in jih postavite v globok pekač. Vanj nalijte vodo, tako da bodo modelčki do tretjine stali v vodi. Male pudinge pecite v pečici približno 30 minut. Modelčke nato vzemite iz pečice in jih pustite malo počivati.

5. Nato jih prevrnite na krožnike in okrasite z limoninimi ostružki. Na vsak krožnik denite 1 žlico brusničnega želeja in okrasite s svežo meto.

Priprava: približno 20 minut, kuhanje: približno 30 minut.
Na osebo:
približno 330 kcal, B: 10 g, M: 13 g, OH: 41 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri