Alenka Košir tokrat z nami deli slasten recept - pirine bombice, h katerim se odlično poda Delamaris tuna z zelenjavo Mediterana - in dober nasvet - kje vse lahko privarčujete nekaj minut dnevno.
Vse je v dobri organizaciji!
Stavim, da tudi vi slišite ta stavek vedno, ko nanese pogovor na usklajevanje obveznosti in prostega časa.
Kadar me kdo vpraša, kaj rada počnem v prostem času, mi običajno švigajo misli in se sprašujem, kaj sploh je prosti čas. Prosti čas si nekako predstavljam kot čas, ko sediš v udobnem naslonjaču, srkaš osvežilno pijačo ter ne delaš nič, ne misliš na nič, poslušaš glasbo in se ti nikamor ne mudi … Ali pa še boljše, da ležiš v postelji in spiš.
Se spomnim, ko je hčerka prinesla domov opis mamice Alenke in med drugim omenila, da mamica v prostem času rada počiva. Ker mi tega časa kronično primanjkuje, se trudim na vse možne načine, da dnevno pri običajnih opravilih privarčujem vsaj nekaj minutk. In smo že nazaj pri dobri organizaciji.
Kje vse lahko privarčujete nekaj minut dnevno?
Na primer, da
- omejite gledanje televizije ali pa da zmanjšate preživljanje časa na družbenih omrežjih ali pa
- zmanjšate čas, ki ga porabite za pripravo obrokov.
Ker mi je uravnotežena prehrana zelo pomembna in ne želim pridobiti na času na račun kvalitete dnevnih obrokov, se trudim na druge načine.
Obroke si sestavljam tako, da ne kuham ravno vsak dan nekakšnih zapletenih jedi ampak si pomagam z enostavnimi kvalitetnimi obroki, kot recimo:
- #delamaris tunina solata mediterana, ki je zelo okusna z ekstra deviškim oljčnim oljem,
- domač pirin kruh z olivami
- pisan paradižnik (po želji lahko vzamete drugo sezonsko zelenjavo)
Seveda kruh spečem v naprej za cel teden. Hlebec razrežem na kose in jih skupaj s bombicami, pletenico, žemljicami zamrznem, nato pa po potrebi jemljem iz zmrzovalnika.
Recept za pirine bombice z olivami
Sestavine:
- 500 g pirine polnozrnate moke
- 3,5 dcl mlačne vode
- 20 g svežega kvasa (1/2 kocke ali vrečka suhega kvasa)
- 80 g mešanice semen (bučna, sezam, sončnična in lanena)
- 80 g oliv v olju
- 2 žlici olivnega olja
- žlička sladkorja
- žlička soli
Postopek:
1. Vse sestavine zmešamo in zgnetemo v homogeno maso. Sama uporabljam kuhinjskega robota, ki namesto mene temeljito zgnete testo (cca. 15 minut).
2. Pregneteno testo prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja nekje na toplem. Jaz vzhajam testo v pečici na 40 stopinj 30 - 40 minut oz. toliko časa, da naraste na dvojno velikost.
3. Nato na pomokani podlagi testo ponovno pregnetemo in oblikujemo: kruh, bombice, pletenico, itd.
4. Vzhajamo še drugič.
5. Kruh premažemo z žvrkljanim jajcem in potresemo s poljubnimi semeni.
6. Pečemo ga v pečici na 180 stopinj. Manjše bombice bodo pečene prej 15 – 20 minut. Hlebec pa potrebuje cca. 40 minut, da bo pečen.
7. Pečen kruh postavimo na rešetko, da se ohladi.
Alenka Košir
Ste že poskusili Alenkin obrok za na pot? Preverite recept.
Kaj pa ... Ste se že pridružili velikemu izzivu Zdrav kot riba?
Potem pa hitro preverite še to in se prijavite!
Pripravil smo odlične treninge, nasvete in slastne jedi za fit postavo do poletja.
Vsak teden nagraujemo. Nekoga izmed vas pa ob koncu velikega izziva čaka še super nagrada - letna zaloga ribjih izdelkov Delamaris (365 različnih izdelkov)!
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"