10 stvari, ki jih počnejo tesnobni ljudje

10 stvari, ki jih počnejo tesnobni ljudje (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2018

Veliko ljudi napetosti ne zazna kot resen zdravstveni problem, čeprav je ne bi smeli zapostavljati. Takšno stanje naj bi namreč človeka naredilo pasivnega, neodzivnega in lenega.

Zato je pomembno, da prepoznate znake napetosti. Če ste pri komu opazili naslednje stvari, je oseba verjetno pod velikim stresom.

1. Občutki mentalne in fizične izčrpanosti, že ko vstanejo iz postelje

Napetost znižuje raven energije, zato so ljudje s takšnim zdravstvenim problemom pogosto preveč utrujeni, da bi zjutraj vstali iz postelje. Zaradi obsežnih izkušenj, ki so jih doživeli zaradi tesnobe, želijo ostati pod odejo in pobegniti od »mučenja«, ki ga doživljajo vsak dan.

2. Ko govorijo o prihodnosti, postanejo negativni

Zaradi tesnobe so prestrašeni, ko razmišljajo ali govorijo o načrtih za prihodnost. Že v sedanjosti se spopadajo s težkimi preizkušnjami, zato bi se najraje izognili temu, kar prihaja.

3. Prevrtavanje pogovorov v glavi

Nenehno si v mislih ponavljajo pogovore, ki so jih že imeli in v njih iščejo svoje napake. Zato se vedno izogibajo prepirom. Vendar je to zelo utrujajoče in povzroča občutek krivde. Oboje škoduje njihovemu zdravju.

4. Če ne dobijo hitrega odgovora, so prepričani, da so storili nekaj narobe

Če jim na elektronsko sporočilo ali v živo ne odgovorite takoj, bodo zaskrbljeni, da so storili napako in krivdo zvalili nase. Ne bodo pomislili, da ste morda zasedeni ali ste spregledali sporočilo.

5. Predelujejo stvari, ki jih ostali ne opazijo

Pri tesnobni osebi se lahko informacija, ki se drugim zdi povsem običajna in nepomembna, v glavi zadrži tudi več dni, saj jo podrobno analizirajo in razstavljajo. To so pogosto pretekli pogovori ali sporočila, ki ste jim jih poslali.

samota

6. Vedno jih skrbi najslabši scenarij

Za vsako situacijo najdejo najslabši izid in so precej prepričani, da se bo uresničil. Skrbi jih, kaj bodo storili potem, kako bo to vplivalo nanje … Dejstvo je, da bodo stvari šle narobe in da se morajo na to pripraviti. Vsaj sami tako razmišljajo. Zaradi tega ne morejo uživati v danem trenutku.

7. Težko zaspijo, a vstajajo zgodaj

Nenehno razmišljanje in obdelovanje informacij jim ne dovoljuje, da bi zlahka zaspali. Pozno ponoči se premetavajo po postelji in si delajo skrbi z vsem mogočim. Zaradi tesnobe se zbudijo že zgodaj zjutraj, saj se misli ne morejo popolnoma umiriti, kar preprečuje, da bi še malo pospali. Vse skupaj vodi v pomanjkanje spanja, kar je resen zdravstveni problem.

8. Ko nekdo pokaže zaskrbljenost, jih skrbi še bolj

Že nedolžno vprašanje, ali jim gre delo dobro od rok, v njih sproži dvom in pričnejo se spraševati, kaj počnejo narobe. Namesto da bi se ukvarjali s tem, kar počnejo, se obremenjujejo z iskanjem napak.

9. Zavrnejo povabila, čeprav bi se radi udeležili dogodka

Včasih bi se zares radi udeležili dogodka ali zabave, vendar jih tesnoba prepriča, da bo bolje, če ostanejo doma. Poleg tega so izčrpani in se jim zvečer enostavno ne ljubi.

10. Svoje težave primerjajo z drugimi

Vedno so obsedeni z dosežki drugih in se sprašujejo, ali bodo sami kdaj postali tako dobri. Čeprav se trudijo, jim napetost pogosto prepreči, da bi pokazali, česa so sposobni.

Preberite tudi: