10 zgodnjih znakov Parkinsonove bolezni (nekateri se pojavijo več let pred motoričnimi znaki)

10 zgodnjih znakov Parkinsonove bolezni (nekateri se pojavijo več let pred motoričnimi znaki) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2021

Parkinsonova bolezen je za Alzheimerjevo boleznijo druga najpogostejša degenerativna bolezen. Parkinsonovo bolezen sicer spremlja več kot 40 simptomov, v nadaljevanju naštevamo 10 zgodnjih znakov …

Samo en od teh znakov ne pomeni nujno, da bi vas moralo skrbeti. Če pa jih prepoznate več, razmislite o pogovoru z osebnim zdravnikom, svetujejo pri fundaciji za Parkinsonovo bolezen.

1. Izguba voha

Ste opazili, da vonja določenih živil preprosto ne zaznate več ali ga zaznavate zelo slabo? Denimo vonj banane, kopra in kislih kumaric.

Seveda to ne pomeni, da se bo pri vsakomur, ki opazi to spremembo, razvila Parkinsonova bolezen, toda večina bolnikov s PB se je srečala s tem simptomom – motnja namreč spremlja do 90 % oseb in je eden najzgodnejših nemotoričnih simptomov.

Če ga opazite, se vsekakor posvetujte z zdravnikov, ne glede na vzrok.

Razlogov za izgubo voha je sicer veliko. Tudi staranje samo lahko povzroči izgubo, zlasti po 60. letu starosti. Med razlogi so lahko tudi seneni nahod, prehlad, akutni sinusitis, COVID-19, nosni polipi … Toda običajno se voh vrne, ko je težava odpravljena.

2. Nemiren spanec

Dober nočni spanec je ključen za zdravje in dobro počutje. Za bolnike s Parkinsonovo boleznijo ta postane še pomembnejši, saj telo potrebuje več počitka.

Toda spremembe v možganih pri bolnikih s PB navadno vplivajo tudi na spanec – in pri nekaterih posameznikih se težave s spanjem pojavijo veliko prej kot nemirno spanje oziroma nenadni gibi v spanju. Na zadnje vas bo morda celo opozoril/a celo partner/partnerka ter se želel/a preseliti v drugo posteljo.

Čeprav se lahko vsakomur zgodi, da ima nemiren spanec in se včasih celo noč premetava, nenadni in hitri gibi so povsem običajni tudi v začetni fazi spanja, no, lahko pa so znak Parkinsonove bolezni.

Drugi znaki, povezani s spanjem:

  • prekomerna dnevna zaspanost,
  • nespečnost,
  • motnje dihanja med spanjem,
  • zelo žive sanje.

3. Zaprtje

Zaprtje je lahko nekaj povsem običajnega, če v prehrano denimo ne vključujete dovolj vlaknin in tekočine. Pogosto so vzrok za zaprtje tudi zdravila.

Zaprtje je lahko tudi zgodnji znak Parkinsonove bolezni. Spremljajo ga lahko še težave s požiranjem in občutek slabosti. Spremembe, ki vplivajo na gibanje, vplivajo tudi na mišice, ki sodelujejo pri požiranju in potiskanju hrane skozi prebavni sistem, razlagajo znanstveniki.

4. Tih glas

So vam ljudje že rekli, da govorite tiho ali da vaš glas zveni hripavo? Če ste opazili spremembe v svojem glasu, se posvetujte z zdravnikom. Včasih lahko mislite, da drugi slabo slišijo, medtem ko ste v resnici vi začeli govoriti zelo tiho.

Spremembe, ki vplivajo na gibanje na splošno, vplivajo tudi na mišice, ki se uporabljajo pri govorjenju.

5. Oslabljena obrazna mimika (hipomimíja)

Podobno spremembe, ki se zgodijo zaradi Parkinsonove bolezni, vplivajo tudi na mišice obraza, zato vam bodo morda rekli, da imate resen ali jezen izraz, čeprav v resnici sploh niste slabe volje.

Obrazne mišice postanejo okorele, zato potrebujete več časa, da se denimo nasmehnete ali dvignete obrv ter drugače izražate čustva.

Kar lahko vpliva tudi na duševno zdravje osebe, saj je zelo frustrirajoče, ko vas ljudje neprestano sprašujejo, kaj je narobe, medtem ko se vi počutite čisto v redu.

Če hkrati doživljate tudi znake depresije, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

6. Omotica ali omedlevica

Ortostatska hipotenzija (OH) je nenaden padec krvnega pritiska ob vstajanju, ki povzroči omotico; znana je tudi pod imenom posturalna hipotenzija. Povzročajo jo lahko nekatera zdravila, dehidracija in določena bolezenska stanja, kot so bolezni srca. Je lahko tudi znak Parkinsonove bolezni.

Če ste opazili, da se vam pogosto zavrti, ko vstanete, obiščite svojega zdravnika.

7. Drobna pisava

Morda boste opazili, da se je vaš način pisanja spremenil – črke so veliko manjše in besede bolj natlačene.

Pisava se z leti spreminja, še posebej, če so vaše roke in prsti okoreli zaradi artritisa ali druge bolezni. Pogosto tudi zaradi slabšega vida.

Majhna pisava, pravimo ji mikrografija, pa je značilna tudi za Parkinsonovo bolezen in je pogosto eden zgodnjih znakov.

8. Tremor v mirovanju (tresavica)

Ste opazili rahlo tresenje prstov, roke, noge ali brade? Tresenje v mirovanju je pogost znak Parkinsonove bolezni. V zgodnji fazi običajno prizadene eno stran telesa. Tresenje se sicer zmanjša med spanjem in ko bolnik aktivno uporablja tisti del telesa.

Kako pogost je tremor? Okoli 70 % bolnikov s Parkinsonovo boleznijo ga izkusi. Zdi pa se, da je nekoliko manj pogosto pri mlajših bolnikih.

Kdaj je tresenje normalno? Včasih je vzrok za tresoče roke le nekaj skodelic kave preveč ali intenzivna vadba oziroma veliko vadbe. Pogosto je vzrok tudi kroničen stres, neprespanost, nekatera zdravila ali poškodba.

9. Upognjena drža oziroma motnje telesne drže

Med klasične znake parkinsonizma sodi tudi upognjena telesna drža.

Če ste opazili , da vaša drža ni več pokončna kot je bila nekoč, in so to opazili tudi vaši bližnji in prijatelji, se pogovorite se z zdravnikom.

10. Težave pri gibanju in hoji

Parkinsonova bolezen prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopoma onesposobi za samostojno življenje.

Imate občutek, da so vaše okončine in sklepi trdi oz. se vam zdi, da je celo telo okorelo? Morda so tudi drugi opazili, da denimo vaše roke pri hoji ne nihajo več tako kot nekoč? Ali pa so se pojavile težave pri obračanju v postelji in pri vstajanju s stola. Okorelost včasih izgine, ko se začnete gibati. Če ne, je to lahko znak Parkinsonove bolezni.

Prisotne so tudi motnje ravnotežja. Te so občasno navedene kot četrti med glavnimi bolezenskimi simptomi.

Vir: www.parkinson.org in trepetlika.si
Preberite še: