Beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ržu, kuskusu, pivskem kvasu, graham in durum mokah, kamutu in ječmenu. Če se prepoznate v spodaj navedenih simptomih, spadate v skupino ljudi, ki jim gluten povzroča želodčne in druge preglavice.
1. Prebavne težave, kot so: napihnjenost, plini, driska ali zaprtost (slednja je najbolj pogosta pri otrocih)
2. Hormonsko neravnovesje
3. Migrene
4. Močna utrujenost hitro po zaužitju obroka, ki vsebuje gluten.
5. Kronična utrujenost
6. Otekanje in bolečina v sklepih (kolena, boki, prsti)
7. T.i. 'piščančja koža' - male izkoklinice podobne mozoljčkom na zgornjem delu rok
8. Avtoimuna obolenja, kot so: revmatoidni artritis, lupus, kolitis, psoriaza in multipla skleroza
9. Nevrološki simptomi, kot so: omotica in občutek, da nimate ravnotežja
10. Psihološke težave, kot so: anksioznost, depresija in močna nihanja razpoloženja
11. Anemičnost ali slabokrvnost
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?