11 dobrih lastnosti zelenega čaja

11 dobrih lastnosti zelenega čaja (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Izkoristite njegove zdravilne lastnosti.

1. Izguba teže

Zeleni čaj pospeši metabolizem, saj polifenol pospeši kurjenje maščob.

2. Sladkorna bolezen

Zeleni čaj očitno pomaga regulirati raven glukoze in upočasni višanje sladkorja v krvi.

3. Bolezni srca

Znanstveniki menijo, da zeleni čaj dobro vpliva na žile, da ostanejo sproščene in ne spreminjajo krvnega tlaka. Prav tako preprečuje nastajanje strdkov v krvi, ki so glavni krivci za srčne napade.

4. Rak požiralnika

Zeleni čaj lahko prepreči raka na požiralniku, prav tako s svojimi antioksidanti dobro vpliva na preprečitev vseh oblik raka.

5. Holesterol

Zeleni čaj zmanjša slab holesterol v krvi in izboljša raven dobrega holesterola.

6. Alzheimer in Parkinson

Domnevajo, da zeleni čaj malce zaustavi izbruh Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Raziskave, narejene na miših, so pokazale, da zeleni čaj odlično vpliva na možgane, saj brani možganske celice.

7. Zobna gniloba

Študije kažejo, da lahko antioksidant 'katehin' v čaju uniči bakterije in viruse, ki povzročajo okužbe grla, zobni karies in druge obloge.

8. Krvni tlak

Menijo, da redna poraba zelenega čaja zmanjša tveganje za visok krvni tlak.

9. Depresija

V zelenem čaju najdemo teanin, ki je aminokislina, ki zagotavlja sprostitev in ima zelo pomirjujoč učinek. To je eden najlepših učinkov čaja.

10. Protivnetno in proti bakterijam

Čajni katehini so močna antibakterijska in protivirusna zdravila, ki pripomorejo k hitrejšemu zdravljenju vseh vnetij. V nekaterih študijah je bilo dokazano, da zeleni čaj zavira širjenje številnih bolezni.

11. Nega kože

Zeleni čaj pomaga tudi v boju proti gubam in drugim znakom staranja. To je zaradi njegovega antioksidativnega in protivnetnega delovanja.