24 ur čiščenja telesa z zdravimi, svežimi živili

9. 4. 2017 | Vir: Lisa
Deli
24 ur čiščenja telesa z zdravimi, svežimi živili (foto: Profimedia)
Profimedia

Čiščenje telesa je zelo dobrodejno. Pomaga, če želimo izboljšati počutje in malo spočiti svoje telo. Lahko pa je tudi dober začetek vaše nove poti - če ste se na primer odločili izgubiti kakšen kilogram in spremeniti navade. Zadeva je zelo preprosta.

Morda se vam bo zdelo težko, a 24 ur bi moral zdržati vsak, tudi tisti z najšibkejšo voljo. Torej za vas smo pripravili 24-urni načrt, kaj jesti in piti za čiščenje telesa.

Jutro

Začnite dan s pametno in zdravo hrano: najprej obvezno kozarec vode, ki mu lahko dodate malo limoninega soka. Potem si naredite zeleni sok ali smuti, v katerega daste zelenjavo in sadje po izbiri – seveda zelene barve (brez mleka in drugih dodatkov). Tako boste poskrbeli za hidracijo telesa ter uravnoteženje Ph-ja.

Preberite: 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono

Zajtrk

Odpovejte se predelanim ogljikovim hidratom in kruhu. Pojejte kos sadja po želji, lahko tudi paradižnik in ovsene kosmiče. Zelo pomembno je, da ne dvignete raven sladkorja v krvi, da ne boste lačni, a kljub vsemu boste poskrbeli za živahno prebavo. Če želite kuhati, si lahko privoščite tudi kvinojo s sadjem.

Popoldne

Naredite si zeleni čaj. Kavo na dan čiščenja pustite na miru. Če mislite, da vas bo bolela glava, potem si zjutraj skuhajte kratko, črno kavo brez vseh dodatkov.

Ta dan si privoščite zeleni čaj, ki vas bo napolnil z antioksidanti in seveda s tekočino. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega ostane znižan tudi po zaužitju obroka, saj hrani zmanjša t. i. glikemični indeks za dobrih 20 odstotkov. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki so pile zeleni čaj, dodatno porabile 70 kCal na dan.

Kosilo

Stran s konzervansi in umetnimi dodatki: odpovejte se vsem majonezam, kečapu in drugim polivkam, solato zabelite le z oljem in limono.

Torej privoščite si veliko solato, v katero dajte samo surovo zelenjavo – od zelene solate, špinače, radiča, paradižnika, rukole, korenja ... Da boste bolj siti, dodajte še avokado ali kakšno sadje, na primer hruško ali pomarančo. Presenečeni boste, kako siti boste.

Večer

Zvečer si lahko privoščite kaj sladkega, a nikar ne posegajte po piškotih in tortah, odločite se za grozdje, liči ali mango. Če res ne zmorete brez sladkorja, pojejte rebrce črne čokolade ali zrna surovega kakava.

Večerja

Večerja naj bo zares lahka in predvsem ne pozabite na kozarec vode ob postelji. Hidrirano telo je ključ do zdravega načina življenja, in če boste ponoči spili vsaj nekaj požirkov vode, se boste zjutraj zbudili bolj spočiti in sveži, polni energije. Za dober dan tako ali tako najbolj potrebujete dober spanec in dovolj vode.

Pomembno: post ni primeren za vse, zato se o tem pogovorite z osebnim zdravnikom.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger