3 razstrupljevalne diete, ki jih raje ne preizkušajte (in kaj lahko naredite namesto tega)

3 razstrupljevalne diete, ki jih raje ne preizkušajte (in kaj lahko naredite namesto tega) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2018

Če razmišljate o razstrupljevalni dieti, morda zato, ker želite telesu privoščiti počitek, ali pa zato, ker bi radi izgubili kakšen kilogram, naslednjih raje ne preizkušajte.

Dieta, tj. hrana oz. odsotnost te, ni tista, ki izloča toksine iz telesa – za to poskrbijo naši organi oziroma imunski sistem. Osrednjo vlogo pri presnovi in druge naloge, kot je razgrajevanje toksičnih snovi, imajo jetra. V ledvicah se filtrira kri, pljuča odstranjujejo ogljikov dioksid ter v sodelovanju z jetri in ledvicami vzdržujejo kislinsko-bazično ravnovesje.

Naša naloga je seveda, da jim pomagamo. A preden s sokovnika spihate prah ali skočite v lekarno po enega od prehranskih dopolnil za razstrupljanje, je treba vedeti naslednje: ni se treba omejevati ali osredotočati le na določeno živilo, da bi pomagali telesu, najboljša razstrupljevalna oz. očiščevalna dieta je namreč zdrav življenjski stil – takšen, kjer je dovolj gibanja in uravnotežena prehrana.

Zakaj naslednjih razstrupljevalnih diet raje ne preizkušajte:

Teden ali več razstrupljanja s sokovi

Dan začnete s kozarcem tople limonade, ki mu sledijo sokovi.

Težava: sladkor in skoraj nič vlaknin. Še posebej, če so ti sokovi kupljeni v trgovini ali pripravljeni zgolj iz sadja. Poleg tega je to dieta, s katero dnevno zaužijete bistveno premalo hranil, ki jih telo potrebuje, da ostane močno in zdravo.

Če se telo upira – verjetno boste šibki, utrujeni, vaše razpoloženje bo močno nihalo, pojavili se bodo glavoboli … – potem je to znak, da odločitev le ni bila najboljša.

Dieta z razstrupljevalnim čajem

Pri večini takšnih diet lahko poleg (nesladkanega) razstrupljevalnega čaja uživate hrano, zato je videti, da gre za popolnoma varno dieto.

Težava: odvajala. Ta so prisotna v večini čajev, ki obljubljajo izgubo kilogramov ali so na seznamu »razstrupljevalnih čajev«. Pojavijo se lahko neželeni učinki – krči in prebavne težave, pri občutljivih na kofein pa tudi težave z nespečnostjo.

Velika očiščevalna dieta

Gre tako: V 10 dneh lahko spijete 6 do 12 kozarcev napitka, pripravljenega iz limoninega soka, javorjevega sirupa, kajenskega popra in vode. Že tako nezdravi dieti pa dodajajo še odvajala, ki naj bi jih zaužili pred spanjem. Dieta naj bi sicer pomagala pri izgubi kilogramov in premagovanju čustvenega hranjenja.

Podrobnejša razlaga o tem, kako na telo vpliva 10 dni stradanja v kombinaciji z odvajali, verjetno ni potrebna.

Kaj lahko naredite namesto tega?

Predvsem poskrbite za uravnoteženo prehrano. Obroke načrtujte, pripravljajte sami doma in upoštevajte še naslednje nasvete:

  • izogibajte se sladkorju,
  • jejte polnovredno hrano,
  • vključite veliko zelenjave,
  • izbirajte zdrave ogljikove hidrate in beljakovine,
  • pijte dovolj vode,
  • izogibajte se alkoholu in
  • bodite aktivni.

In ko se odločite telesu kakšen dan privoščiti počitek, to naredite premišljeno in se o tem posvetujte z zdravnikom.

Če ste na tesnem s časom, imamo super ideje, kako lahko z eno vajo naredite ogromno:

In preverite še to: Gluten: Tudi tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali!