30-sekundni test, ki vam pove, ali je vaša teža zdrava

30-sekundni test, ki vam pove, ali je vaša teža zdrava (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 3. 2022

Dejstvo je, da nas vsak dodaten kilogram mrtve teže ovira. In vse, kar je več, predstavlja tudi zdravstveno tveganje. Vzemite si 30 sekund in s preprostim testom preverite, ali je vaša teža zdrava.

Med najpogosteje uporabljenimi testi za ustreznost naše telesne mase je zagotovo ITM (indeks telesne mase). A se ne gre povsem zanašati nanj. Številne študije so pokazale, da je kar tretjina posameznikov glede na izračun označenih za zdrave, čeprav je pri njih tveganje za bolezni, povezanimi s prekomerno težo, pravzaprav zelo visoka.

ITM ne razlikuje maščobne mase in mišične mase. Zvišuje pa se tudi s telesno višino. Test prav tako ni vedno zanesljiv pri starejših ljudeh, katerim običajno upade odstotek mišične in kostne mase.

Kaj lahko naredite?

Nekoliko bolj verodostojno je razmerje med obsegom pasu in telesno višino (Waist to Height Ratio, WHtR), ki naj bi bilo nižje od 0,5 (do 40. leta starosti) oziroma nižje od 0,6 (nad 40. letom starosti (Browning, 2010).

Sledite naslednjim preprostim korakom:
  1. korak: Vzemite vrvico in jo odrežite za dolžino vaše višine.
  2. korak: Vrvico prepolovite.
  3. korak: Vrvico ovijte okoli pasu.
  4. korak: Ali konca vrvice segata eden čez drugega? Odlično! Se vrvica ravno prilega širini vašega pasu? Lahko ste izpostavljeni tveganju za bolezni srca in diabetes.

Še boljši indikator potencialnih kardiovaskularnih zdravstvenih težav pa je s strani svetovne zdravstvene organizacije sprejeto razmerje med obsegom pasu na mestu, kjer je ta najožji in bokov, kjer so ti najširši (Waist Hip Ratio, WHR).