4 znaki, ki kažejo na raka prostate

4 znaki, ki kažejo na raka prostate (foto: Profimedia) Profimedia
3. 9. 2015

Večina moških pokoplje neumnost. Pa ne takšna, kot na primer popravljanje vtičnice ob še vedno vključeni elektriki. Bolj gre za tiste vrste neumnost, ob kateri človek ignorira čudne občutke v telesu in upa, da bodo izginili sami od sebe.

Zato moški obiščejo zdravnika le pol tolikokrat kot ženske. Vendar, če bi si vzeli le par trenutkov in zdravniku zaupali svoje težave, bi lahko rešili marsikatero življenje.

Odpravite se torej k zdravniku na temeljit pregled in ne pometajte simptomov pod preprogo. Ko boste prepričani, da je vse v redu, pa se v izogib bodočim težavam držite sledečih smernic.

1. Prekinjajoč tok

Pogosto obiskovanje stranišča lahko pomeni rdeči alarm za prostato. Prav tako tudi težave pri ciljanju. Težavno in boleče uriniranje je eden od opozorilnih znakov, ker rakavo oboleli del pritiska na sečnico.

Kaj storiti: Jejte rdeče. Paradižnikova lupina, na primer, je polna likopena, ki v telo pride s hrano. Ko se absorbira iz prebavnega trakta, pa ga razni lipoproteini s krvjo prenesejo v telesne organe, največ v jetra in moda.

10 porcij na teden lahko tveganje za obolenje zmanjša za kar 20 %. Solata je zato prav gotovo boljša izbira kot sendvič s slanino.

2. Bolečine v križu in kolkih

Boleči sklepi niso samo neizogiben znak staranja. Celice prostate lahko potujejo v kosti v križu in kolkih, zato lahko tam občutite zeo močne bolečine. Če vas torej mučijo bolečine, ki niso posledica prekomerne telovadbe, obiščite zdravnika.

Kaj storiti: Opustite prehrambene nadomestke. Morda mislite, da s tabletami kalcija varujete svoje okostje, a v resnici mu morda bolj škodujete. Priporočen vnos je 1500 mg. Če ga povečate, s tem tvegate obolenje za rakom za kar 300 %. 

3. Močne noge

Se s težavo spravite v ozke kratke hlače? Verjetno ni kriva vadba. Če se je rak razširih v limfne vozle, lahko povzroči blokado. To stanje se imenuje limfni edem in vodi v kopičenje tekočine, ki povzroča otekanje nog in bolečino. Torej ne gre zgolj za bolečine po vadbi.

Kaj storiti: Omega-3 maščobne kisline v ribah delujejo proti raku, predvsem proti raku na dojkah, debelem črevesju in prostati. Privoščite si tri porcije tedensko, kar bo delovalo protivnetno in zatrlo rast sumljivih celic.

4. Skelenje in pekoč občutek

Tovrstnih bolečin ne gre kar odpisati. Veliko moških meni, da so zbadajoče bolečine v prostati normalne in prehodne. A lahko gre za neuropatično bolečino, pri čemer rak napada živce v kosteh in jih ubija. Zato tega ne gre kar odmisliti.

Kaj storiti: Stres je lahko precej bolj škodljiv kot si predstavljamo. Zaradi njega hormoni in imunski sestem ponorijo, kar odpre pot rakastim celicam. Poskrbite, da bo vaše razpoloženje uravnoteženo, posledično bo tako tudi v prostati.