5 možnosti, zakaj lahko krvavite po seksu (čeprav vas nič ne boli)

5 možnosti, zakaj lahko krvavite po seksu (čeprav vas nič ne boli) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2019

Krvavitev po seksu ni tako neobičajna, pravi ginekologinja Constance Young. Obstaja mnogo razlogov za madež na rjuhi, če se to dogaja zelo pogosto, pa je dobro opraviti teste pri ginekologu in morda zamenjati obliko kontracepcije.

Eden pogostejših vzrokov je cervicitis, vnetje materničnega vratu, če je krvavivtev precej močna, pa obstaja možnost, da gre za resnejše obolenje, kot je rak na materničnem vratu.

V večini primerov pa gre za nekaj od tega:

1. Seks je bil bolj grob kot ponavadi

Če je bil seks izjemno strasten in hiter, obstaja možnost, da ste opraskali notranjost vagine. V tem primeru zelo majhna krvavitev ni nič hudega, vendar pa bodite drugič raje malce bolj nežni ali pa …

2. Potrebujete lubrikant

Če je notranjost vaše vagine suha, lahko drgnjenje privede do krvavitev. Morda je tudi kondom, če ga uporabljate, premalo navlažen.

Obstaja mnogo različic lubrikantov - na vodni osnovi, oljni osnovi, silikonski - nekateri pari pa uporabljajo tudi kokosovo olje. Če se odločite za zadnje, velja enako kot pri vseh drugih izdelkih - morda vam olje ne bo odgovarjalo in obstajajo dolečene slabosti. Denimo, olje (tudi lubrikant na oljni osnovi) lahko poškoduje kondom.

3. Imate vaginalno infekcijo

Vaginalne glivice vas že po naravi odvračajo od seksa, saj povzročajo srbeče-pekoč občutek. Če se kljub temu prepustite spolnemu odnosu, lahko opazite nekaj krvi na rjuhi, saj se maternični vrat še dodatno draži in pride do vnetja.

Če imate glivice, jih pred seksom raje popolnoma pozdravite. Izogibajte se sladkorju in ne nosite oprijetih ter vlažnih oblačil.

4. Menstruacija je na poti

Če ste tik pred menstruacijo, je možno, da se v vagini kri že pripravlja na sprostitev in jo drgnjenje ob spolnem odnosu pač prikliče na plan.

5. Simptomi resnejše bolezni

Če je krvavitev pogosta, obiščite ginekologa. Morda so se na materničnem vratu pojavile abnormalne celice, ki nakazujejo raka, ali pa imate kakšno resnejše notranje vnetje.

Vendar pa tudi v drugih primerih ne gre zavlačevati in ugibati, raje se odločite za pregled oziroma posvet z ginekologom.

Preberite še: 3 nevsakdanje spolneprakse, ki koristijo vašemu zdravju 

In preverite:

Vir: Refinery29