5 najboljših razstrupljevalnih živil

12. 5. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
5 najboljših razstrupljevalnih živil (foto: fotolia)
fotolia

Razstruplanje je pred poletjem zelo priporočljivo, če želimo da bo naša koža v poletnem času sijala, ter da se bomo počutili lahkotne in hkrati okrepljene.

Korenje

Vsebuje veliko betakarotena, ki našo kožo ščiti pred prostimi radikali. Karoteni so pigmenti, ki dajejo zelenjavi oranžno, rdečo in rumeno barvo. Intenzivneje obarvano korenje vsebuje več beta-karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Da je absorbcija bolj učinkovita, je potrebno karoten zaužiti z maščobo (priporočamo, da koščke korenja pocvrete na maslu ali olivnem olju).

Jabolka

S skoraj 300 bio snovmi krepijo naša jetra, pektin pa nevtralizira škodljive snovi. Jabolka so odličen zatiralec bolezni, saj z vsemi vitamini in minerali znatno izboljšajo odpornost telesa.

Koromač

Absorbira strupene snovi iz črevesja in podpira očiščevalno vlogo ledvic. Vsebuje tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, stari Grki pa so mu pripisaovali tudi veliko spolno moč in so ga uporabljali kot afrodizijak.

Pomaranče

Z vitamini bogati sadeži aktivirajo razstrupljevalne encime v telesu. Pomaranče in drugi agrumi, na primer grenivke, limone in mandarine, so bogat vir C-vitamina. 100 g sveže pomaranče vsebuje okoli 60 mg C-vitamina, kar pokrije dnevne potrebe odraslega človeka po C-vitaminu.

Rdeča pesa

Vsebuje veliko antioksidantov in izboljšuje celično dihanje. Rdeča pesa vsebuje tudi sladkor, beljakovine, maščobe, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij, železo, žveplo, jod, provitamin A ter vitamina B in C. Telo je tako okrepljeno.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek