5 najhujših napak, ki jih delate pri negi oči

5 najhujših napak, ki jih delate pri negi oči (foto: Profimedia) Profimedia
29. 5. 2017

Na oči se zanašamo od jutra, ko vstanemo iz postelje, do noči, ko ponovno ležemo vanjo. Zato si zaslužijo nege in rednih pregledov. Preverite, katere so najpogostejše napake ki škodujejo očem in čemu se raje izognite.

Spanje z lečami

Čeprav obstajajo tudi leče, ki bi jih lahko uporabljali ponoči med spanjem, to ni priporočljivo. Kadar imate več ur neprekinjeno zaprte oči in ne odstranite leč, roženici odvzemate kisik, kar spodbudi rast bakterij in lahko vodi v resne okužbe. Če zaspite za nekaj minut, jih ne potrebujete jemati iz očesa, vendar bodite previdni, da se to ne dogaja pogosto. Če imate suhe oči, ne odstranjujte leč iz očesa tisti trenutek, saj lahko s tem potegnete stran še vrhnjo plast roženice.

Dotikanje in mencanje

Če nosite leče ali ne, z drgnjenjem oči silite v težave. Včasih so srbeče in čutite, da se morate pomencati, vendar je bolje, da oko zaprete in se dotikate samo veke. Drgnjenje očesa lahko privede do vnetij in poškodb krvnih žil. Dodaten razlog pa je ta, da oči ščiti sluznica, na katero se brez težav prilepi umazanija in mikrobi. Teh imate na rokah veliko.

Redni pregledi vida

Ljudje se pogosto za pregled vida odločijo na nekaj let, vendar bi morali okulista obiskati vsako leto. Ne gre le za spremembo vida, ampak za pregled celotnega zdravja oči. Zadaj namreč ni receptorjev za bolečino, zato ne čutite okvare krvnih žil ali tumorja, razen če to vpliva na vid ali zdravje na splošno.

Strmenje v elektronske naprave

Nekatere elektronske naprave vsebujejo modro svetlobo, za katero okulisti menijo, da ima škodljiv učinek na oči. Strmenje v isto stvar po več ur lahko povzroči tudi glavobole in naprezanje oči. Če bi tekli več ur brez prestanka, bi se na koncu počutili izmučeno, kajne? Pomislite, kaj doživljajo vaše oči, ko neprekinjeno gledate v ekran večji del dneva. Zato sledite pravilu 20-20: vsakih 20 minut, ko imate pogled usmerjen v ekran elektronske naprave, spočijte oči za 20 sekund. Zazrite se v daljavo in se prisilite k mežikanju, da navlažite oči.

Nanašanje črtala za oči

Čeprav nekateri (tudi umetniki ličenja) prisegajo na črtanje oči na notranji strani spodnjih trepalnic, to ni priporočljivo in je celo tvegano. Ko se naličite na notranji strani, črtalo zmešate s solzami. Če nosite leče lahko pride do tega, da delčki ličila prikrajšajo oči za kisik. Pa tudi če jih ne, obstaja velika možnost, da vsebujejo bakterije, ki povzročijo okužbo.

Preberite tudi: