5 nasvetov za zdrava pljuča

5 nasvetov za zdrava pljuča (foto: profimedia) profimedia
17. 10. 2019

Poskrbite za svoja pljuča, saj vam omogočajo dihanje - brez dihanja pa ni življenja! 

Do težav s pljuči pride predvsem zaradi slabih življenjskih navad kot so: neprimerna prehrana, vdihavanje onesnaženega zraka, premalo gibanja in potlačevanje žalosti. Ko pljuča niso zdrava, nas pesti neprestan kašelj ali težko dihamo.

Kako poskrbeti za zdrava pljuča?

1. Uživamo hrano, ki je bogata z antioksidanti
To so na primer: borovnice, brusnice, brokoli, špinača, sladki krompir, artičoke, fižol, pomaranče, limone, slive, oreščki...  

2. Več gibanja na svežem zraku
Večkrat si privoščimo sprehod po gozdu ali pohod v hribe ter zavestno globoko dihamo oz. predihamo svoje telo. Čim manj pa se zadržujmo v prostorih s slabim zrakom ali na območjih, kjer je veliko dima, prometa oziroma onesnaženega zraka. 

3. Ne kadimo
Zakaj ne kaditi, če želimo zdrava pljuča, nam ni treba posebej pojasnjevati. Cigaretni dim poškoduje naravni obnavljalni sistem naših pljuč ter zadržuje kemikalije, ki lahko trajno poškodujejo alveole, cigaretni dim pa seveda povzroča tudi raka. 

4. Opustimo žalost
Organu pljuč pripada čustvo žalosti, zato se na njih nalaga žalost, s katero se nismo soočili oz. smo jo potlačili in nas "duši." Da opustimo žalost, ji moramo dovoliti, da pride na plan. Žalost izrazimo, si jo dovolimo občutiti, in če tako čutimo, jo tudi izjočemo. Nato pa pustimo, da odide ter občutimo olajšanje ter lažje dihanje.

  • Več o vplivu čustev na pljuča si lahko preberete tukaj. 

5. Metin ali ingverjev čaj ter origano
Večkrat si privoščimo domač metin ali ingverjev čaj. Oba namreč spodbujata naravno čiščenje pljuč. Prav tako na pljuča blagodejno vpliva tudi origano, ki ga večkrat uporabljajmo pri kuhi kot svežo začimbo, si prpravimo čaj ali pa dodajamo k prehrani origanovo olje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri