5 razlogov, zaradi katerih bi morali na pregled oči (in niso povezani z vidom)

5 razlogov, zaradi katerih bi morali na pregled oči (in niso povezani z vidom) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2017

Na oči se zanašamo vsak dan, da je nekaj narobe pa običajno opazimo šele takrat, ko vidimo slabše ali se dogaja kaj neobičajnega. Ob teh znakih bi se morali naročiti na obisk k zdravniku.

Redni pregledi vam o očeh razkrijejo veliko več od tega, s kakšne razdalje lahko preberete zaporedje črk ali številk. Pri zdravniku se oglasite v teh primerih:

Na roženici ste opazili bel, siv ali moder krog

Krog se lahko pojavi tudi okrog barvnega kroga očesa in je pri starejših osebah znak staranja, ki ni povezan z nobeno boleznijo. Če ga opazite pred 40. letom starosti pa lahko nakazuje na visok holesterol, kar preverite pri osebnem zdravniku, ki bo z nekaj testi zavrgel ali potrdil sume.

Vaše oči so bolj izbočene kot običajno

Izbočene oči so lahko znak motnje, ki povzroča prekomerno delovanje ščitnice. Povedano preprosto, mišice se zgostijo in potisnejo oko naprej, kar vekam oteži prekrivanje očesa. Če se vam kdaj dozdeva, da so oči drugačne, kot ste vajeni, tega ne pripišite zgolj domišljiji.  

Rdeče oči

Občasno se pojavijo pri vseh nas zaradi neprespanosti, alergij ali prepogoste uporabe kontaktnih leč vendar ne predstavljajo večje nevarnosti, sploh če po odpravljenem motečem dejavniku rdečica izgine. Kadar pa je prisotna dlje časa, še posebej v kombinaciji z drugimi simptomi kot sta dvojni vid ali bolečina, je lahko znak avtoimunskega zdravstvenega stanja kot je vrsta artritisa, lupusa ali multiple skleroze.

Madeži pred očmi

Če se zazrete v svetlo steno ali modro nebo, opazite drobne delce, ki plavajo pred vašimi očmi. Ti so del naravnega procesa staranja in običajno neškodljivi. Veliko madežev pa lahko nakazuje tudi na vrsto diabetesa. Ta vključuje tudi moten vid in opažanje barv, veliko drobnih delcev in v najslabšem primeru slepoto.

Zapirajoče se veke

Kadar ste utrujeni, je to znak, da morate leči k počitku. Če se to dogaja, ko ste povsem naspani, pa gre za nekaj povsem drugega. Vzrok je lahko motnja, ki povzroča šibkost mišic, ki jih telo uporablja za gibanje. Drugi simptomi se kažejo kot utrujenost in težave z žvečenjem ter požiranjem.

Preberite tudi: