5 znakov, da so vaši hormoni podivjali

5 znakov, da so vaši hormoni podivjali (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2018

Ste zadnje čase nekoliko potrti in imate težave s koncentracijo? Prepoznate tudi naslednjih 5 znakov? Morda so vam podivjali hormoni.

  • Utrujenost,
  • težave s kožo,
  • izpadanje las, redke obrvi in/ali večja poraščenost,
  • neurejen menstrualni ciklus in
  • prekomerno znojenje.

Za temi težavami lahko tiči hormonsko neravnovesje. To nikakor ni edini možen vzrok, a morda ne bi bilo slabo, če bi kljub vsemu preverili tudi hormone. Katere? Preverite v nadaljevanju.

Utrujenost povezujemo s številnimi zdravstvenimi težavami in tudi s hormonskim neravnovesjem.

Če je za vami naporen teden, čaka vas že tretji delovni vikend ta mesec, poleg tega se je nabralo tudi nekaj dodatnih obveznosti, zaradi skrbi pa že dolgo slabo spite, je povsem normalno, da ste izčrpani. Težava se morda reši že z urejenim ritmom in dobrim spancem. Včasih pa gre za psihološko utrujenost in ta ne vpliva le na fizično delo. Če poleg utrujenosti opazite še, na primer, zmanjšan apetit, nenačrtovano izgubo teže in druge simptome, vam morda nagaja ščitnica.

Hormonsko neravnovesje se lahko 'riše' tudi na vašem obrazu. Akne, pordelost in srbečica. Za to so lahko kriva ličila, neprimerna krema in pogosto spanje z ličili. Če opazite spremembe predvsem na spodnjem delu obraza, pa je možno tudi, da je začelo vaše telo proizvajati več testosterona. V vsakem primeru je potreben pregled.  

V poletnih mesecih so vam začeli bolj izpadati lasje. To je sicer naravni proces. Potem pa ste opazili tudi, da so vaše obrvi redkejše, dlačic na nogah pa je nenadoma veliko več. Razlaga za zadnje je lahko povsem preprosta - poleti, ko nosite kratke hlače in krila, ste nanje verjetno bolj pozorni. Če pa opažate, da dlačice postajajo tudi močnejše in temnejše in na glavniku ostaja bistveno več las, kot običajno, preverite delovanje ščitnice.

Na izpadanje las vplivajo tudi nekatera zdravila in pomanjkanje hormona estrogena. Prav tako lahko prenehanje s kontracepcijo povzroči izpadanje las. Lahko pa izpadanje las pomeni različna bolezenska stanja, zato se je ob hujšem izpadanju najbolje posvetovati z zdravnikom.

Tudi za neurejen menstrualni ciklus so lahko krivi številni vzroki. Lahko so krivi stres, težave s ščitnico, nizka ravn estrogena in sindrom policističnih jajčnikov. Motnje se lahko pojavijo tudi zaradi nenadne oz. večje izgube kilogramov ali zaradi spremembe v prehrani (stroga dieta).  Pa tudi vadba in kontracepcijske tabletke lahko vplivajo na ciklus. Če ne morete ugotoviti vzroka, se pogovorite z ginekologom.

Preberite: Kaj vam pove barva menstruacije o vašem zdravju? 

Zakaj se kar naenkrat tako močno znojite? Še posebej ponoči. Seveda, ko je zunaj toplo, je normlano. Tudi med vadbo, ko ste pod stresom in nervozni.

Toda v tem primeru gre res za pretirano znojenje. To lahko kaže na nižjo raven estrogena in nepravilno ovulacijo. Druga možna stanja, ki povzročajo pretirano znojenje: nosečnost, diabetes, menopavza, limfom, nepravilno delovanje ščitnice, prekomerna telesna teža, Parkinsonova bolezen, infekcija ...

Preden zaženete paniko - najprej poskrbite, da v sobi ne bo pretoplo, idealna temperatura za spanje naj bi bila 15,5 stopinj Celzija (to je poleti kar precejšen izziv, vendar poskusite poiskati rešitev). Prav tako prostor, v katerem spite, pred odhodom v posteljo vedno dobro prezračite.

Če so ti pogoji izpolnjeni in se stanje ne izboljša, je čas za pogovor z zdravnikom ali ginekologom.