6 nasvetov, kako mimogrede zmanjšati količino plastičnih odpadkov

6 nasvetov, kako mimogrede zmanjšati količino plastičnih odpadkov (foto: profimedia) profimedia
25. 11. 2019

Praktično vsak dom se utaplja v plastiki in embalaži. Če včasih nismo vedeli, kam s papirjem, potem danes ne vemo, kam s plastiko. Poglejmo, kako zmanjšati količino plastičnih odpadkov.

1. Nakupovalna vrečka iz blaga

Plastične vrečke za enkratno uporabo so praktično sinonim za svetovni problem onesnaženega okolja, zato verjetno ni potrebno opozarjati, kako škodljive in nepotrebne so. V trgovino se je najbolje odpraviti z nakupovalnimi vrečami iz blaga ali iz kakšnega drugega obstojnega materiala. Poleg tega, da so okolju prijazne, so tudi veliko lepše za oko.

2. Kupujte sadje in zelenjavo posebej

Kupujte sadje in zelenjavo v specializiranih trgovinah ali na tržnici, s seboj pa imejte košaro ali vrečke iz blaga. V trgovinah s hrano je vse preveč sadja in zelenjave pakiranega v plastične posodice ali pa potrebujete plastično vrečko, da ga naberete. No tudi v trgovino se lahko odpravite s svojimi vrečkami in vse sadje ali zelenjavo zložite v eno vrečko na katero potem lepite cene.

3. Pijte vodo iz pipe

V Sloveniji je voda iz pipe neoporečna, tako da za domov res ni potrebno kupovati vode v plastenkah. Tudi za na trening imate lahko steklenico za večkratno uporabo in ni potrebno vsakič znova kupiti tekočine v plastiki. Tudi, ko kupujete kavo, ki jo vzamete s seboj, imate vedno lahko s seboj svojo kavno skodelico.

4. Posoda za malico

Malico, ki si jo pripravljate za v službo, ne zavijajte več v aluminijasto folijo ali v plastično vrečko, temveč kupite tako imenovani "lunch box" ali posodo za malico.

5. Skrita mikroplastika

Ali ste vedeli, da veliko kozmetičnih izdelkov vsebuje mikroplastiko? Nahaja se v zobnih pastah, gelih za tuširanje in kremah za pilinge. Ko kupujete kozmetiko, preverite drobni tisk in iščite besede kot so polietilen (PE), polipropilen (PP), poliamid (PA) ali polietilen tereftalat (PET). Mikroplastika iz kozmetike sicer ne prihaja direktno v telo, ampak jo sperete z vodo ter preide v naravno okolje, kjer so najbolj na udaru ribe.

6. Vestno in redno reciklirajte

Če imate v bližini svojega doma smetnjake za reciklažo, to ne bi smel biti noben problem. Poleg plastike, ki se jo dnevno nabere največ, seveda ločujete še papir, steklovino ter biološke odpadke.

L.T.D.

Preberite še: 7 najbolj pametnih pasem psov ali Netresk: Zakaj bi ga morala imeti vsaka hiša