6 znakov bipolarne motnje, ki jih morate poznati

6 znakov bipolarne motnje, ki jih morate poznati (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2017

Za bipolarno motnjo je značilno predvsem nihanje razpoloženja iz enega ekstrema v drugega, vendar to zdaleč ni vse. Preverite, kakšni so drugi simptomi, ki jih pogosto spregledamo.

1. Odlično razpoloženje

Za bipolarno motnjo je značilno različno razpoloženje, ki gre lahko iz depresije v stanje, ko oseba začuti velik val energije, se počuti živahno in veselo, a hkrati ne izgubi stika z realnostjo. V tem obdobju oseba zares uživa, izrazi se njena ustvarjalnost, pripravljenost na sodelovanje in druge dobre lastnosti. Občuti lahko celo evforijo. Vendar stanje (na žalost) ne traja večno.

2. Razdražljivost

Včasih se oseba znajde v vmesnem stanju med depresijo in splošnim slabim počutjem. Takrat je izredno razdražljiva, zato morate ravnati previdno. To je kot nekakšen slab dan, ki ga imamo vsi, vendar na posameznike z bipolarno motnjo vpliva še bolj negativno. Pogosto razdražljivosti ne zmorejo nadzorovati.

3. Depresija

V depresivnem stanju se ljudje ne razlikujejo od tistih, ki trpijo samo za depresijo. Imajo enake probleme s pomanjkanjem energije, spanjem in nezmožnostjo osredotočenja. Vendar pri takšnih pacientih ne zaležejo enaka zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije. Ta lahko stanje še poslabšajo.

4. Nezmožnost dokončanja zadolžitev

Kup nedokončanih projektov je še eden izmed znakov takšne motnje. Nekateri v fazi, ko se počutijo odlično, izkoristijo čas in dokončajo naloge, drugi zgolj načrtujejo velike stvari, ki se ne bodo nikoli uresničile. Ljudje, ki trpijo za bipolarno motnjo, se zlahka zamotijo in odnehajo na sredini dela.

5. Težave v službi

Osebe s takšno diagnozo imajo mnogokrat težave tudi na delovnem mestu. Njihovi simptomi lahko vplivajo na točnost prihoda, opravljanja zadolžitev in uspešno sodelovanje s sodelavci. To povzroči druge simptome, kot sta nespečnost zaradi nedokončanih nalog in razdraženost. Vse skupaj vodi v začaran krog.

6. Hiter govor

Govor pod pritiskom je eden izmed pogostejših simptomov motnje, ki ga mnogokrat spregledamo. Zgodi se, ko osebi ni do pogovora, vendar se vanj čuti prisiljena. Takrat začne govoriti hitro, sogovorniku ne pusti do besede in sama odgovarja na zastavljena vprašanja. Možno je tudi, da skače s teme na temo in se ne more osredotočiti na eno stvar.

Preberite tudi: