7. Mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu

7. Mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu (foto: profimedia) profimedia
30. 4. 2018 Promocijsko sporočilo

14. in 15. maja bo v Ljubljani že sedmi Mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu, na katerem bodo udeleženci in predavatelji tokrat razpravljali o tem, kateri programi za zdravje pri delu delujejo in kako jih prilagoditi različnim organizacijam. Pri tem je vse pomembnejša tudi sodobna tehnologija.

 Na enem največjih strokovnih srečanj na temo zdravega življenjskega sloga v Sloveniji in širši regiji bodo letos razpravljali o promociji zdravja na delovnem mestu, pri čemer bodo analizirali stanje v Sloveniji in se seznanili z uspešnimi pristopi iz tujine. Dotaknili se bodo tudi vprašanja, ali so programi promocije zdravja na delovnem mestu v organizacijah prisotni in kako jih nadgraditi, da bodo učinkoviti ter koristni tako za zaposlenega kot za zaposlovalca in družbo na splošno.

Prisluhnite mednarodnim strokovnjakom

Simpozij poteka v sklopu projekta 24alife, v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije, AmCham Slovenija in Mikropis Holdingom. Med drugim boste lahko prisluhnili šestim mednarodnim strokovnjakom s področja medicine in zdravja na delovnem mestu, ki jih je zagotovila Mayo Klinika iz ZDA. 

V prostorih Zdravniške zbornice v Ljubljani bodo na otvoritvi simpozija 14. maja prisotne udeležence nagovorili tudi: Janez Uplaznik, direktor Mikropisa in 24alife, Peter Pogačar, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji in Joyce Even, podpredsednica Mayo Clinic GBS iz ZDA.

Rubikova kocka programa promocije zdravja pri delu. Kako jo sestaviti?

Osrednja tema simpozija, Rubikova kocka programa promocije zdravja pri delu. Kako jo sestaviti?, združuje razpravo o tem, kako oblikovati učinkovit program promocije zdravja pri delu, ki ne bo le zadostil zakonskim obvezam, temveč bo delodajalcem tudi služil kot investicija v zaposlene preko znižanja bolniških odsotnosti, prezentizma in dvigovanja ugleda podjetja v družbi. Iskali bodo odgovore na to, kako oblikovati trajnostno spremembo vedenj zaposlenih in oblikovati kulturo zdravja ter sreče v organizacijah.

Izpostavljeni bodo različni dejavniki zdravega življenjskega sloga, kot so:

  • preprečevanje in obravnava posameznih zdravstvenih težav,
  • ustrezna prehrana, telesna vadba,
  • obvladovanje stresa.

Pri tem številne prakse dokazujejo, da pri izvajanju tovrstnih programov pomembno vlogo igra tudi sodobna tehnologija. 

Janez Uplaznik, direktor Mikropisa in 24alife, je ob tem povedal: »Organizacije so zakonsko zavezane, da izvajajo programe promocije zdravja pri delu. Kako bodo te programe izpeljale ter kakšen bo njihov učinek, pa je prepuščeno njim samim. Zato je smiselno, da se pri načrtovanju programov zastavijo aktivnosti tako, da bodo za njihovo organizacijo izvedljive ter da bodo imele dejanske učinke na zdravje zaposlenih. Pri tem je pomembno, da pomagamo zaposlenim, da te programe vzamejo za svoje tudi izven delovnega mesta – v svojem zasebnem življenju. 

Dodatne informacije o simpziju najdete tu: Mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu.