Pri starodavnih Majih je bila temna čokolada tako priljubljena, da so sestavine našli celo v ostankih njihovih plovil. Ko so Evropejci odkrili majevsko civilizacijo, je slastna rjava tablica obnorela vse. Razlogi so utemeljeni, saj ima temna čokolada mnogo pozitivnih učinkov na zdravje.
1. Izguba teže: bogate vlaknine v temni čokoladi dajejo občutek sitosti, zato se zmanjša potreba po hrani in drugih sladkih prigrizkih. Antioksidanti pa krepijo metabolizem, kar pripomore k učinkovitejšemu porabljanju kalorij in maščob.
2. Zaščita kože: preprečuje boleče poškodbe, ki nastanejo zaradi sonca, flavonoli pa naredijo večji pretok krvi, kar preprečuje dehidracijo kože.
3. Preprečuje kašelj: prisotnost teobromina je odgovorna za mnoge zdrave učinke temne čokolade, tudi tega, da preprečuje in omili kašelj.
4. Uravnava holesterol: znižuje raven »slabega« holesterola. Ker je polna antioksidantov, se bori proti oksidativnim poškodbam.
5. Povečuje možganske funkcije: flavanoli omogočajo pretok večje količine krvi v možgane in spodbujajo kognitivne funkcije ter zavirajo motnje v duševnem razvoju, ki so posledice staranja.
6. Imuniteta: flavonoidi v temni čokoladi obstajajo v obliki katehinov in epikatehinov. Oboji imajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema.
7. Zmanjšuje stres: zvišuje raven hormona endorfina, ki je odgovoren za srečne občutke. Zato temna čokolada občutno izboljšuje počutje.
Preberite tudi:
- 5 slabih učinkov kave na telo
- To je razlog, da vas motijo zvoki žvečenja hrane
- 2 preprosta treninga za moč in več energije
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa