7 razlogov, zakaj bi morali oboževati temno čokolado

7 razlogov, zakaj bi morali oboževati temno čokolado (foto: Profimedia) Profimedia
1. 5. 2017

Pri starodavnih Majih je bila temna čokolada tako priljubljena, da so sestavine našli celo v ostankih njihovih plovil. Ko so Evropejci odkrili majevsko civilizacijo, je slastna rjava tablica obnorela vse. Razlogi so utemeljeni, saj ima temna čokolada mnogo pozitivnih učinkov na zdravje.

1. Izguba teže: bogate vlaknine v temni čokoladi dajejo občutek sitosti, zato se zmanjša potreba po hrani in drugih sladkih prigrizkih. Antioksidanti pa krepijo metabolizem, kar pripomore k učinkovitejšemu porabljanju kalorij in maščob.

2. Zaščita kože: preprečuje boleče poškodbe, ki nastanejo zaradi sonca, flavonoli pa naredijo večji pretok krvi, kar preprečuje dehidracijo kože.

3. Preprečuje kašelj: prisotnost teobromina je odgovorna za mnoge zdrave učinke temne čokolade, tudi tega, da preprečuje in omili kašelj.

4. Uravnava holesterol: znižuje raven »slabega« holesterola. Ker je polna antioksidantov, se bori proti oksidativnim poškodbam.

5. Povečuje možganske funkcije: flavanoli omogočajo pretok večje količine krvi v možgane in spodbujajo kognitivne funkcije ter zavirajo motnje v duševnem razvoju, ki so posledice staranja.

6. Imuniteta: flavonoidi v temni čokoladi obstajajo v obliki katehinov in epikatehinov. Oboji imajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema.

7. Zmanjšuje stres: zvišuje raven hormona endorfina, ki je odgovoren za srečne občutke. Zato temna čokolada občutno izboljšuje počutje.

Preberite tudi: