8 razlogov, da odstranite mikrovalovno pečico iz kuhinje

8 razlogov, da odstranite mikrovalovno pečico iz kuhinje (foto: pexels) pexels
12. 11. 2020

Veste, kakšne učinke na vaše telo ima hrana, pripravljena v mikrovalovni pečici? 

Hrana v mikrovalovki se segreva s pomočjo mikrovalovnih žarkov, ki ob pretoku skozi živilo povzročajo trenje vodnih molekul, ki se nahajajo v živilu, zaradi česar se to segreje. Ob tem pa se uničijo občutljive molekule vitaminov in podobnih sestavin. Študija je pokazala, da z uporabo mikrovalovke v zelenjavi uničimo kar 97 odstotkov njene prehranske vrednosti. Tako je hrana, segreta v mikrovalovni pečici, pravzaprav mrtva. Namesto da bi prinašala energijo, jo telo porablja za razgradnjo mrtve hrane.

8 razlogov, da vržete mikrovalovno pečico iz svoje kuhinje
  1. Pogosto uživanje hrane, ki je bila pripravljena s pomočjo mikrovalovne pečice lahko dolgoročno povzroča trajno poškodbo možganov.
  2. Človeško telo ne more presnoviti stranskih produktov, ki nastajajo v hrani, ki je bila segreta v mikrovalovni pečici.
  3. Pogosto uživanje hrane iz mikrovalovne pečice lahko spremeni ali uniči proizvodnjo ženskih in moških hormonov.
  4. Učinki hrane iz mikrovalovke vplivajo na človeško telo na dolgi rok. V eni izmed raziskav so ugotovili, da se v krvi, po obroku hrane, ki je bila pripravljena v mikrovalovni pečici, poviša holesterol, zmanjša količina hemoglobina in limfocitov v krvi, poveča pa se število levkocitov (belih krvnih telesc).
  5. Minerali, vitamini in druge hranljive snovi v hrani se pod vplivom mikrovalov tako spremenijo, da človeško telo od njih nima praktično nobene koristi oziroma jih ne more razgraditi.
  6. Minerali v zelenjavi se pod vplivom mikrovalov lahko celo spremenijo v rakotvorne proste radikale. Daljše uživanje hrane iz mikrovalovke povzroča povečanje števila rakastih celic v krvi. Hrana iz mikrovalovke lahko povzroča raka na želodcu in prebavilih – trebušni slinavki, debelem črevesu ipd.
  7. Redno uživanje mikrovalovno obdelane hrane slabi imunski sistem.
  8. Hrana iz mikrovalovke povzroča tudi slabšanje spomina in koncentracije, čustveno nestabilnost in padec inteligence.

Za pripravo hrano je najbolje uporabljati kar se da naraven vir segrevanja. Ogenj, torej - štedilnik na trda goriva ali na plin še vedno ustvarja najboljšo hrano, ki ohrani največ hranil in je najbolj okusna. Saj veste, da ima enaka pica iz električne pečice ali iz krušne peči povsem drugačen okus. Naj hitrost ne bo vredna več kot zdravje. 

Vir: humansarefree.com, holistic.si, NEXUS Magazine