8 učinkov na vaše telo, ko se za nekaj časa odrečete alkoholu

8 učinkov na vaše telo, ko se za nekaj časa odrečete alkoholu (foto: Paloma A. | Unsplash) Paloma A. | Unsplash
29. 3. 2019

Se tudi pri vas en kozarec vina spremeni v tri, popoldansko druženje s kolegi ob pivu pa zavleče do poznih ur? Razmislite o abstinenci od alkohola vsaj za nekaj tednov in si povrnite zdravje ter notranji mir, pravi dr. Damon Raskin, ki je specializiran za odvisnosti.

Če ste navajeni vsak dan popiti več alkohola od dnevne priporočene doze, je čas, da telesu ponudite premor, pa četudi pitje ne vpliva na vaše odnose in na delovanje v službi.

Preberite, kaj lahko pričakujete, če se za nekaj časa odrečete žlahtni tekočini:

1. Bolje boste spali

Raziskala v časopisu Alcoholism: Clinical % Experimental research je pokazala, da pitje močno vpliva na delovanje alfa valovanja v možganih, kar zmanjša kvaliteto spanca.

Je že res, da nekaterim alkohol pomaga zaspati in da je spanec, kadar smo nekoliko okajeni sprva globlji ... toda na dolgi rok alkohol močno vpliva na kvaliteto spanja, kar se odraža v premetavanju po postelji in zbujanju sredi noči.

Če nehate piti, boste izboljšali svoje razpoloženje in koncentracijo. Vsako jutro se boste zbudili bolj sveži!

Preberite še:  7 navad, ki motijo naš spanec

2. Manj boste pojedeli

Sodeč po raziskavah American Journal of Clinical Nutrition, je pitje en izmed največjih vzrokov za prenajedanje in debelost. Alkohol namreč ojača naše čute, kot poroča študija iz revije Obesity, in nas pripravi do tega, da hočemo vedno več. Kadar smo okajeni, je naš vonj in tudi okus bolj izostren; posledično izgubimo zdravjo mero pri pitju in pri hrani.

Študija, kjer so udeleženci ob hrani dobili dve alkoholni pijači, je pokazala, da so tisti, ki so ju popili, pojedli 30 % več od tistih, ki so se alkohola vzdržali.

3. Želja po sladkem se zna povišati

Tako kot alkohol, tudi sladkor povišuje raven zadovoljstva na bazi naših hormonov. Če se odločite, da boste za nekaj časa nehali piti, je povsem možno, da se bo v vas nenadoma prebudila nenasitna sla po sladkem.

Ko jo začutite, se je treba zavestno odločiti, da ene zasvojenosti ne boste kompenzirali z drugo!

4. Telesna teža se bo znižala

Alkohol močno vpliva na naš dnevni vnos energije s hrano v telo. Eno pivo na dan se morda še ne pozna, če pa spijete tri, je to kalorični ekvivalent enega obilnega kosila.

Naslednjič zato raje zavrnite kozarček in si namesto tega privoščite kakšno zdravo sladico – kljub temu boste shujšali, saj bo vnos energije še vedno precej manjši, kot če bi veliko popili.

Preberite še. TO je 5 velikih napak, ki jih delate pri hujšanju in vam preprečujejo, da bi dosegli cilj

5. Koža se bo izboljšala

Že po nehaj dneh abstinence se bo vaša koža občutno popravila, saj bo pridobila na vlažnosti, ki jo je prej posrkal alkohol, ki velja za diuretično sredstvo, ki dehidrira. Rdečeličnost bo počasi izginila in tudi težave z mozolji in prhljajem se bodo umirile.

6. Denarnica bo vesela

Če se prištevate med tiste, ki po službi radi zavijejo na pijačo ali dve, boste v času nepitja hitro opazili, da je denarnica debelejša. Z denarjem, ki bi ga zapravili za alkohol, si lahko privoščite obisk savne ali masaže, ali pa ga namenite za bolj zdravo (dražjo) prehrano. Ali ni to krasna motivacija?

7. Vaše razpoloženje bo na preizkušnji

Seveda se boste v času abstinence od alkohola včasih počutili kot da nekaj zamujate, morda boste nekaj časa razdraženi … ampak tudi to bo prešlo.

Pomembno je, da se zavedamo, da alkohol deluje kot lubrikant na naša čustva in ko ga nehamo uživati, to lahko na nas vpliva v pozitivno ali v negativno smer. Nekateri ljudje postanejo neustavljivi in polni energije, drugi pa zoprni in godrnjavi. Če ste v zadnji skupini, potem je zelo dobro, da ste nehali piti, saj lahko zdaj jasno vidite, kako močno alkohol v resnici vpliva na vaše počutje.

8. Tveganje za rakava obolenja se zniža

Sodeč po številnih raziskavah je alkohol pogosti povzročitelj raka na ustih, v prebavilih in jetrih.

Več kot spijete, večje je tveganje za nastanek različnih bolezni.

... Po drugi strani pa mnoge študije dokazujejo, da zmerno pitje pripomore k bolj zdravemu delovanju srca.

Vir: Men's health

Foto: Profimedia

Preberite še: