9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti)

9 zdravstvenih razlogov, zakaj vas lahko ves čas tišči lulat (in kako to odpraviti) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2017

Pogosto obiskovanje stranišča je lahko nekaj popolnoma normalnega, lahko pa pomeni tudi nekaj resnega. Poglejte, kako veste, za kaj gre.

Če pogosto odhajate na stranišče (večkrat v eni uri ali pa se čez noč celo večkrat zbujate, ker vas tišči lulat), vam to verjetno gre že pošteno na živce. Potreba po konstantnem lulanju je lahko nadležna, a včasih tudi zelo resna. Pomeni lahko namreč zdravstveno težavo, ki pa je ne smete spregledati.

Tukaj je 9 zdravstvenih razlogov zakaj vas lahko ves čas tišči lulat, ki vam bodo morda pomagali pri odkritju težave:

1. Imate vnetje sečil

Če vas pogosto tišči lulat in se to pojavi kar naenkrat, je lahko to znak, da imate vnetje sečil, pravi dr. Partha Nandi. Lahko gre za različne težave, od bolezni ledvic do preprostega prekomernega pitja.

"Ko pogosto lulanje spremlja še vročina, močna potreba po uriniranju in bolečina v abdominalnem delu, potem imate najverjetneje vnetje sečil."

REŠITEV: Do tega navadno pride zaradi bakterij, ki pridejo v mehur, vendar lahko vnetje pozdravimo z zdravili.

2. Imate diabetes

Če pogosto urinirate nenormalno velike količine urina, gre navadno diabetes (tako tipa 1 kot 2), saj se želi telo znebiti neporabljene glukoze skozi urin.

"Odvečen sladkor, ki se nabere v krvi in ledvice ga morajo filtrirati in ta presežek absorbirati. Če jim ne uspe, se ta izloči skozi urin," pravi dr. Nandi.

To lahko privede do dehidracije, vendar ker je prekomerna žeja povezana z diabetesom, zaradi velikega izločanja tekočine vedno več pijemo in posledično ponovno spet več uriniramo.

REŠITEV: Zato je najboljše, da pijemo dovolj, da hkrati preprečimo zaprtje in prekomerno nabiranje urina. Izogibajte se le pitju pred spanjem, saj lahko to privede do nočnega "obiskovanja" stranišča.

3. Imate težave s prostato

"Povečana prostata lahko pritiska na sečnico in preprečuje pretok urina, kar lahko privede do draženja stene mehurja," pravi dr. Nandi. Mehur se lahko začne ožiti že pri majhnih količinah urina, kar lahko privede do bolj pogostega uriniranja.

REŠITEV: V tem primeru obiščite svojega zdravnika in se z njim posvetujte ter naročite na pregled prostate (če tega še niste naredili).

4. Uporabljate diuretike

Vloga diuretikov je, da pospešijo izločanje, zato bodo povzročili, da vas bo pogosteje tiščalo lulat. Vendar pa se lahko to zgodi tudi takrat, ko vam zdravnik predpiše zdravila, ki jih vsebujejo.

"Ta zdravila se uporabljajo za uravnavanje visokega krvnega pritiska ali zadrževanja tekočine v ledvicah, ki odvajajo odvečno tekočino iz telesa in povzročijo bolj pogosto uriniranje," pravi dr. Nandi.

REŠITEV: Da bi se lahko čim bolj izognili temu, se probajte izogibati diuretični hrani in pijači (na primer takšni, ki vsebuje kofein, alkoholu, gaziranim pijačam, paradižnikovim omakam in podobno, čokoladi, umetnim sladilom in pekoči hrani).

Prav tako je pomembno, da jeste dovolj vlaknin (nekaj o tem TUKAJ), da ne pride do zaprtja.

5. Noseči ste

V zgodnjem obdobju nosečnosti lahko hormonske spremembe vodijo do pogostejšega uriniranja, zato je še posebej v prvem trimesečju popolnoma normalno, da hodite bolj pogosto na stranišče.

Kasneje se lahko za bolj pogosto uriniranje "zahvalite" predvsem povečanemu zarodku, ki pritiska na vaš mehur, kar pa je popolnoma normalno in ni škodljivo ne za otroka ne mater.

REŠITEV: Priporočljivo je tudi, da zmanjšate vnos kofeina, ki je, kot že rečeno, močan diuretik. Pomagajo pa vam lahko tudi Keglove vaje.

!!! Vendar pa bodite pozorni: tudi med nosečnostjo lahko dobite vnetje sečil, ki pa ga je potrebno zdraviti z antibiotiki, saj je lahko v nasprotnem škodljiv tako za otroka kot mater.

6. Imate prekomerno aktiven mehur

Tisti, ki imajo prekomerno aktiven mehur lahko izkusijo pogosto potrebo po uriniranju – celo takrat, ko je mehur prazen, kar lahko povzroči, da se tudi ponoči večkrat zbudimo.

REŠITEV: Vendar pa lahko to težavo odpravimo. Dr. Nandi priporoča spremembo "navad" mehurja, in sicer tako, da skozi 12 tednov povečamo intervale med posameznimi uporabami stranišča. To vam bo pomagalo, da se bo vaš mehur navadil dlje zadržati urin.

7. Imate intersticijski cistitis (vnetje sečnega mehurja)

Zanj je značilno boleče/pekoče uriniranje in neprestana potreba po njem.

Kot pravi dr. Nandi lahko ljudje z vnetjem sečnega mehurja urinirajo celo od 35 do 40 krat na dan, pri čemer v veliko primerih gre le za nekaj kapljic urina.

REŠITEV: Zdravnik vam bo za zdravljenje najverjetneje priporočil oralna zdravila, tehnike, ki stimulirajo živčevje, polnjenje mehurja z vodo in podobno.

8. Trpite za tesnobnostjo

Tudi živčnost oziroma nervoza ali tesnobnost lahko privedeta do pogostega uriniranja, saj lahko mehur v takšnem stanju postane bolj aktiven.

REŠITEV: Težavo lahko odpravite tako, da preprosto skušate biti manj živčni (tj. meditacija, sproščanje, športna aktivnost in podobno).

9. Doživeli ste kap

Kap lahko včasih poškoduje živčne celice v mehurju, kar privede do pogostejšega uriniranja.

REŠITEV: Glede na to, da lahko pri kapi pride tudi do poškodbe mišic, ki pomagajo pri uriniranju, kar posledično povzroči tudi težave z obvladovanjem mehurja, je priporočljiva vstavitev katetra, ki vam bo vse skupaj zelo olajšal, pravi dr. Nandi.

!!! Vendar pa je najbolje, da se o tem posvetujete z zdravnikom, saj lahko kateter (če pridejo v mehur bakterije) povzroči vnetje sečil.

Preberite še: Razbijamo mite: RESNICA o dieti po krvnih skupinah je takšna (in nič drugačna)! ali pa Zakaj imate pogosto otekle oči in kako ukrepati.

Priporočamo tudi: Toliko ur na dan bi morali spati glede na vašo starost.