Strokovnjakinja: TO so izdelki, ki jih ne bi smeli imeti v kopalnici, saj so nevarni!

Strokovnjakinja: TO so izdelki, ki jih ne bi smeli imeti v kopalnici, saj so nevarni! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 1. 2023

V svojem vsakdanjiku uporabljamo številne izdelke za osebno nego, med katerimi so tudi mnogi takšni, ki zdravju niso prijazni.

Po podatkih ameriške Ameriške skupine za okolje - Environmental Working Group, ki se med drugim ukvarja tudi z raziskavami za strupene kemikalije in onesnaževanje pitne vode, je povprečna ženska izpostavljena 168 kemikalijam dnevno zgolj na račun svoje kozmetike in izdelkov za osebno nego.

Strokovnjakinja, dr. Vivian Chen, ki se ukvarja s strupenimi kemikalijami, pravi, da v njeni kopalnici ne boste našli nekaj izdelkov, ki jih običajno najdete v kopalnici, ravno zaradi razloga, ker so nevarni za človeško telo.  

Kateri so izdelki, ki se jim je bolje izogniti?

Konvencionalni parfumi

Dišave pogosto vsebujejo kemikalije ftalate, ki jih povezujejo s hormonskimi motnjami, učinki na težo, uravnavanjem krvnega sladkorja, zdravjem ščitnice, plodnostjo in podobno. Pravzaprav vse, kar ima na seznamu sestavin izraz »dišava«, zahteva nadaljnje raziskave in dodatna vprašanja.

Izdelki za tuširanje, ki se penijo

Za penjenje so potrebne sestavine, kot je natrijev lavril sulfat (SLS), ki lahko poruši kožno pregrado in pri nekaterih ljudeh povzroči draženje in alergijske reakcije. Njegova sestrska spojina, natrijev lavril eter sulfat (SLES), naj bi povzročala manj draženja. Izdelki, ki se penijo, so poleg zgoraj omenjenih dišav polni polietilen glikola, zato strokovnjakinja priporoča, da namesto teh izdelkov poskusite kopeli s soljo Epsom. Za prijeten vonj pa uporabite naravna eterična olja.  

Zobna nitka, ki vsebuje PFAS (Perfluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi)

Ste vedeli, da zobna nitka pogosto vsebuje škodljive kemikalije PFAS, ki so tudi v okolju odporne proti razgradnji, onesnažujejo pa tudi vodo in tla? Nitkanja ni potrebno zanemariti, toda uporabljajte znamke, ki na deklaraciji navajajo, da izdelek ne vsebuje teh kemikalij.  

Ustna vodica

Mikrobiom v ustih ima pomembno vlogo pri zdravju zob in dlesni, vendar ga večina ustnih vodic uniči. Pomislite na ustno vodico kot na neustrezno predpisan antibiotik, ki hkrati ubija slabe in dobre bakterije. Včasih so antibiotiki nujni in rešilni, vendar ne za vsakdanjo uporabo in brez dobrega razloga.   

Vir: mindbodygreen