Alergija na sonce – najboljši namigi proti izpuščajem in srbenju

Alergija na sonce – najboljši namigi proti izpuščajem in srbenju (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Strogo gledano alergija na sonce sploh ni alergija, temveč gre za neko obliko svetlobne dermatoze, ki je znana tudi pod imenom sončni ekcem.

Natančen vzrok ni znan, koža pa se na sonce odzove z rdečico, izpuščaji, vozlički in mehurčki, in sicer predvsem na dekolteju, ramenih in rokah. Pojavi se lahko v vsaki starosti, je pa bolj pogosta pri otrocih in mlajših odraslih, pri ženskah pogosteje kot pri moških.

Kaj pomaga?

UV-oblačila: že kar nekaj izdelovalcev ponuja oblačila z UV-filtri. Izogibajte se opoldanskemu soncu. Žarki so med 11. in 15. uro še posebej intenzivni, zato se takrat umaknite v senco ali pa notranje prostore.

Zaščitite kožo: nanesite obilno zaščito. Za celotno telo potrebujete najmanj 1 žlico sredstva. Za dobra so se izkazala tista, ki ne vsebujejo maščob in emulgatorjev. To velja tudi za sredstva za nego kože po sončenju.

Previdnost med vožnjo z avtom: UVA-žarki v določeni meri prodrejo tudi skozi okensko steklo. Investirajte v UV-neprosojne folije.

Domača zdravila proti srbenju in izpuščajem

Krpa, namočena z mlekom, pomaga pri prvih težavah po sončenju in dobro dene pordeli, rdeči in srbeči koži. Prav tako je blagodejna maska iz skute.

Aloje vera je najboljše sredstvo, če imate alergijo na sonce. Pomembno pa je, da izberete kakovosten preparat! Aloja lahko blaži bolečine, otekline in srbenje.

Obkladek iz razredčenega jabolčnega kisa: pazite, da kisa ne boste nanašali neposredno na kožo. Zato 2 žlički jabolčnega kisa razredčite z 250 ml prekuhane vode.

Hladen kumarični pire prav tako sijajno ohladi kožo, učinkovine pa blažijo vnetja in otekline.

Encimi surovega krompirja pomagajo pomiriti kožo. Zrežite ga na rezine in jih položite na prizadete dele kože. Namig: krompir prej položite v hladilnik, da bo pordela mesta še pohladil.

Če ne pomagajo domača zdravila, morate obiskati zdravnika ali pa prositi za nasvet v lekarni. Zdravil si nikar ne 'predpisujte' sami.