Ali je zdravo spati z vključenim gretjem?

20. 11. 2023
Deli
Ali je zdravo spati z vključenim gretjem? (foto: Profimedia)
Profimedia

Pričenja se kurilna sezona in mnogi svoje domove ogrevajo tudi ponoči. A ravno to lahko neugodno vpliva na zdravje.

Vročina in spanje

Se spomnite, kako težko ste zaspali v času vročinskega vala? Visoke temperature lahko negativno vplivajo na spanec. V organizaciji The Sleep Foundation ocenjujejo, da je idealna temperatura za spanec med 15,6 in 20°C.

Če vam je med spanjem pretoplo, se lahko zbujate, zaradi česar boste tudi čez dan manj spočiti.

Bolečine v grlu

Gretje lahko pusti še druge negativne posledice. Centralno ogrevanje lahko izsuši grlo, kar lahko pripelje do jutranjih bolečin v grlu. Če ste prehlajeni ali bolni, bi si morda želeli ponoči spati z vklopljenim gretjem, a v resnici lahko to vaše simptome še poslabša.

Izsušena koža in hitrejše staranje

Ogrevanje lahko pripomore k izsušeni koži, kar na dolgi rok pripelje do suhe in razpokane kože ter celo do luščenja kože ter hitrejšega staranja.

Zdravnica dr. Hiba Injibar je za Glamour pojasnila, da je izključeno gretje ponoči še posebej pomembno za tiste, ki že imajo težave s kožo: "Še posebej, če imate dermatitis ali podobne težave je pomembno, da ponoči nimate vklopljenega gretja," je povedala.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.