Ali prepoznate znake zakisanosti?

Ali prepoznate znake zakisanosti? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 6. 2017

Telo najbolje deluje takrat, ko je v njem enak delež kislih in bazičnih snovi. Da bo telo optimalno delovalo in bomo polni pozitivne energije, ga moramo razkisati in vzpostaviti kislinsko-bazično ravnovesje.

Prvi pogoj za nevtralizacijo vseh strupov je, da na dan popijete dovolj navadne vode.

Zakaj slabo počutje

Če je naše telo zakisano, ni dobrih razmer za delovanje 'drobnih delavcev' – encimov, ki skrbijo za vse biokemične spremembe, ki se dogajajo v telesu. Nastaja manj energije, obnavlja se manj tkiv, celice manj izmenjujejo med sabo, namesto tega pa 'pridelamo' kronično utrujenost, depresijo, zmanjšano telesno odpornost in izgubo veselja do življenja.

Znaki zakisanosti

Omenili smo že utrujenost, depresijo, večjo dovzetnost za okužbe, lahko pa bi dodali še težave s koncentracijo, živčnost, težave z mišicami in sklepi, spremembe na koži, laseh in nohtih.

Veliko žensk, ki se lotijo hujšanja ali postenja, zaradi nepravega razmerja med kislimi in bazičnimi hranili težje oziroma počasneje izgublja kilograme. Zaradi razgradnje maščobnih rezerv med običajno dieto se namreč proizvede povečana količina kisline, ki zakisa telo. Preveč kisline lahko zmanjša metabolizem in s tem razgradnjo maščob. Posledica: teža stagnira, tehtnica pa se ne premakne nikamor. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da že od začetka hujšanja pazite na izravnavo kislinsko-bazičnega ravnovesja s pomočjo bazičnih mineralov in mikroelementov.

Bazična dieta

Za vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu bi morali zaužiti 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil s kislim učinkom. Po najnovejših spoznanjih sladkor, maščobe in olja uvrščamo med nevtralna živila.

Najbolj priporočljive jedi so tiste, ki v telesu delujejo bazično. To sta predvsem sadje in zelenjava, ki morata biti sveža, biološko pridelana in gensko nespremenjena. Pri zelenjavi je prav tako najbolje izbrati tiste vrste, ki so znane po čistilnem učinku. To so predvsem sladki krompir, korenje, buča, pesa, zelje, zelena, peteršilj in vsa temna listnata zelenjava. Tudi česen, čebula in ingver imajo odlične čistilne in zdravilne učinke.

Super bazični zeleni smoothie

Sestavine:

  • 1 avokado, olupljen in izkoščičen
  • 1 skodelica mandljevega 'mleka'
  • sok 1 limone
  • ščepec cimeta
  • nekaj listov ohrovta
  • nekaj lističev mete
  • nekaj rezin kumare

Priprava:

Vse sestavine operite in pripravite ter jih pretlačite v mešalniku. Najbolje je, da svež napitek pijete vsak dan za zajtrk.

Preberite še: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom 

In si poglejte to navdihujočo zgodbo: Najbolj fit 80-letnica na svetu, ki je pravi navdih vsem ljubiteljem športa

Značke: zakisanost