Ali veste, zakaj neki trzamo preden zaspimo? Odgovor strokovnjakov (+ ali je NEVARNO)

Ali veste, zakaj neki trzamo preden zaspimo? Odgovor strokovnjakov (+ ali je NEVARNO) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2022

A veste tisto, ko ravno utonete v spanec, potem pa kar naenkrat trznete? TO je razlog!

Saj poznate situacijo: končno ste se uspeli dokopati do postelje, se lepo namestiti, da vam je udobno, in po dolgem dnevu je raven vašega stresa končno začela padati ... dokler kar naenkrat ne trznete (s čimer po možnosti iz spanca prebudite še tistega, ki spi poleg vas).

Le kako se telo iznenada odloči, da bo to storilo? In to ravno tik zatem, ko ste utonili v spanec?

Med spanjem gremo skozi različne faze sna. Običajno se po nekje 45 minutah do 1 ure začne REM faza, v kateri začnemo sanjati. V tej fazi so vse mišice paralizirane, zaradi česar več nimamo nadzora nad telesom.

stresnih obdobjih (zaradi prevelike utrujenosti ali nerednega spanca) REM faza nastopi nekoliko prej, kot je telo pripravljeno. Sen se začne, naše mišice pa še niso popolnoma sproščene, zaradi česar ima telo moč fizično reagirati na prizore, ki jih vidimo v snu oziroma sanjah.

A to ni edini možni odgovor.

Namreč, strokovnjaki trdijo, da so trzljaji posledica tega, da se, ko zaspimo, raven nevotransmiterja serotonina zniža, da bi tako pri miru ohranilo večje mišice v telesu.

Vendar pa to ne vpliva na najmanjše mišice, kot so tiste okoli oči in zapestij, zaradi česar pride do trzljajev.

Druge teorije pravijo, da je razlog za to evolucijske narave, saj so ti trzljaji opice varovali pred padcem, medtem ko so zaspale na drevesih.

Sicer pa to ni nič nevarnega. :) Trzanje naj bi doživljalo kar 60–70 odstotkov ljudi, a najpogosteje se dogajajo v otroštvu. Večine sicer ne zaznamo, saj smo že dovolj globoko v spancu, ko se zgodijo.

Fotografije: profimedia
Pripravila: N. Š. za Cosmopolitan.si