Čustva - pravi vzrok bolečin v hrbtu

Brzdajte telesno težo in poskrbite za svoj hrbet!  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 7. 2011

Za bolečinami v hrbtu se v resnici skrivajo neizražena čustva. Fizični dogodki so le sprožilo za napad bolečine, ki se pojavi zato, da odvrne pozornost od potlačenih nezaželenih čustev, je prepričan dr. Sarno, avtor knjige Ozdravimo bolečine hrbta – povezava uma in telesa.

Mnogo se vas je že srečalo z bolečinami v hrbtu, ki so vas neusmiljeno prikovale na posteljo. Saj veste, kako to gre, nenadoma vas 'useka' v hrbtu, nato se s težavo 'odvlečete' do zdravnika po tablete ali celo injekcije. Sledijo terapije, raztezanje, masaže, nato je za nekaj časa dobro. A na tak način ste odpravili le simptome, in ne vzroka.

Morda ravno v tem trenutku občutite bolečine v križu, vratu ali rami, težave pa pripisujete slabi drži, nepravilnemu gibu, prepogostemu sklanjanju ali celo poškodbi, ki jo je povzročila neka fizična aktivnost.

Ste kdaj pomislili, da se za vsemi bolečinami v resnici skrivajo vaša neizražena čustva? Da so fizični dogodki le sprožilo za napad bolečine? In da se bolečina pojavi, da odvrne pozornost od potlačenih nezaželenih čustev?

Avtor knjige Ozdravimo bolečine hrbta – povezava uma in telesa je prepričan, da bolečine v hrbtu lahko odpravite brez zdravil, telesnih vaj in operacij.

Dr. Sarno na primerih svojih pacientov dokazuje, da so kronične bolečine rezultat napetosti in neizraženih čustev, posebno strahu in jeze, in da sta ključna koraka k ozdravitvi pozornost in razumevanje, kako nastanejo bolečine.

Gre za idejo, ki nasprotuje sodobni medicinski dogmi, zato je avtor omenjene knjige naletel na številne kritike, saj konvencionalna medicina uči, da so bolečine rezultat nepravilne zgradbe hrbtenice (artritis), hernije diska v križu ali pa kemijsko ali mehansko izzvanih pomanjkljivosti mišic ter da čustva ne povzročajo fizioloških sprememb.

Četudi je vzrok sindroma tenzijskega miozitisa (TMS) napetost, se po klinični medicini diagnoza postavlja na fizičnem, in ne na psihološkem temelju.

Kaj je sindrom tenzijskega miozitisa (TMZ)?

Dr. Sarno zdravstveno stanje, ki je najpogostejši vzrok običajnih bolečin v vratu, ramenih, hrbtu, zadnjici in udih, imenuje sindrom tenzijskega miozitisa – TMS. Gre za nenevarno bolezensko motnjo, ki je pravzaprav zelo boleča fiziološka sprememba mehkega tkiva (ne hrbtenice), ki jo povzročajo čustveni procesi. Večina bolečin je posledica napetosti.

TMS je nova diagnoza, in ker so čustva odgovorna za bolečine v hrbtu, je edini pravi način zdravljenja bolečin tam, kjer nastajajo – v možganih. Več na www.sensa.si