Homeopatija je lahko način življenja

20. 5. 2010

Predsednica Sekcije za homeopatijo pri Slovenskem farmacevtskem društvu dr. Maruša Hribar, mag. farm., si je strokovno znanje iz homeopatije pridobila v Švici. Zavzema se za uveljavitev homeopatije v javnem zdravstvu, kar je že tradicija v nekaterih državah EU (Franciji, Nemčiji, Avstriji, Angliji). Slovenija je trenutno še v procesu uvajanja.

Pri nas se veliko ljudi zanima za holističen pristop zdravljenja, ki človeka obravnava celovito – od telesnih do čustvenih in miselnih težav. Homeopatija je holističen pristop k zdravljenju, ki v svetu postaja vedno bolj priljubljen.

Kot oblika zdravljenja je homeopatija primerna tako za zdravljenje tegob, kot je prehlad, gripa ali kašelj, kot za različne kronične težave. Vendar je nujno, da ima homeopat(inja), ki predpiše homeoptaska zdravila, tako medicinsko kot homeopatsko znanje. Homeopatija namreč ne zanika učinkovitosti standardnih farmacevtskih zdravil ali celo medicine, z njo se dopolnjuje in uspešno sodeluje, kot to potrjujejo številni primeri iz tujine.

To pomeni, da mora homeopatski zdravnik imeti znanje tako iz uradne medicine kot iz homeopatije?

Maruša: Da, kajti če ima pacient psihično težavo (na primer depresijo), se homeopatski zdravnik v dogovoru s pacientom lahko odloči za eno od treh variant zdravljenja. Lahko mu svetuje antidepresive, v lažjih primerih samo homeoptska zdravila, lahko pa predpiše kombinacijo zdravil, ker med njimi ni kontraindikacij.

Kaj je značilno za homeopatska zdravila?

Maruša: Homopatska zdravila praviloma nimajo stranskih učinkov, delujejo celovito, kar pomeni, da zajemajo tako lokalne kot mentalne simptome, vendar ne povzročajo odvisnosti. Po homeopatskih zdravilih rade sežejo mlade mamice, nosečnice in športniki.

Priljubljena so tudi pri ženskah v menopavzi, kadar tem zaradi hormonskih sprememb v telesu niha razpoloženje. Nadomestna hormonska podpora mora biti namreč strokovno utemeljena z bolj poglobljeno raziskavo in časovno omejena, ker vključuje močna zdravila. V večini primerov ženske potrebujejo le podporo.

Poudarila bi seveda tudi pomembnost preventive in vsakdanje skrbi za zdravje. Homeopatska zdravila niso primerna samo takrat, ko je bolezen v polnem razmahu, temveč tudi kot preventiva. Če smo fizično ali intelektualno utrujeni, lahko vzamemo homeopatske pripravke.

Enako velja, če je bolezen šele v začetni fazi, saj potem ne napreduje. Homeopatija je lahko tudi del zdravega način življenja. V ZDA so homeopatska zdravila na voljo v trgovinah z zdravo in ekološko pridelano hrano ali med zelišči. V Sloveniji, kot članici EU, bodo homeopatska zdravila na voljo le v lekarnah, saj je skorajda v vsaki v slovenski lekarni farmacevt, ki se spozna na homeopatijo. V tem vidim prednost strokovnega svetovanja pri uporabi homeopatije.

Kje se ti lekarnarji izobražujejo?

Maruša: Izobraževanja v glavnem potekajo na Lekarniški zbornici, ki organizira predavanja iz homeopatskih znanj. Nekaj predavanj poteka tudi pri slovenskem homeopatskem in farmacevtskem društvu. Že približno 300 farmacevtov ima to znanje, kar je za slovensko populacijo zavidljiva številka.

Kdaj bodo ta zdravila dostopna v slovenskih lekarnah?

Maruša: Upamo, da čim prej, smo pozitivno naravnani. Tuje proizvajalce moti predvsem to, da homeopatije ne smejo prakticirati zdravniki in da ni možnosti izbire. V takšnih razmerah se marsikdo znajde v precepu.

Mar klasičen zdravnik z znanjem iz homeopatije ne more predpisati homeopatskih zdravil?
Maruša: Zdravila lahko predpiše, čeprav bi ga to po zakonodaji omejilo samo na homeopatijo in bi se moral odpvedati delovenju znotraj medicine. To je prevelika škoda tako za paciente kot za stroko. Pri nas večina zdravnikov tega znanja nima, ker to ni del medicinske specializacije kot v nekaterih državah EU.

Kako lahko pridemo do homeopatskih zdravil pri nas?

Maruša: Zaenkrat jih najpogosteje nakupujejo v Avstriji ali Italiji, lahko pa tudi prek spleta.
Kakšne so cene homeopatskih zdravil?

Maruša: Povprečna cena je 5 evrov.

Kako je recimo z zdravili za glavobol?

Maruša: Odvisno od vzroka glavobola. Homeopatija najprej poišče vzroke težave ali obolenja. Preveri, ali gre za digestivni glavobol, ker jetra niso izločila dovolj toksinov, se pravi glavobol po žuru. Ta je povsem drugačen od tistega, ko smo intelektualno preutrujeni. Poznamo tudi 'vikend migrene', ki nastopijo po napornem tednu.

Ljudje so namreč med tednom pod vplivom adrenalina, ki ob koncu tedna popusti – in posledica je glavobol. Pri ženskah je lahko tudi posledica hormonskih sprememb. Pozorni smo tudi na lokacijo in značilnosti bolečine: levi ali desni del glave; točkovna bolečina ali celo področje, kam se bolečina prenaša, kateri so spremljajoči znaki, kaj ta glavobol izboljša, kaj ga poslabša.

Za glavobol obstaja 50 različnih homeopatskih zdravil in treba je najti ustrezno. Zato upoštevamo še človekovo konstitucijo, prehrano in značaj.

Kako pa je z alergijami?

Maruša: Te so v porastu. S homeopatskim pristopom lahko naredimo zelo veliko, kar pomeni, da so učinki zelo dobri. Lahko ukrepamo tako preventivno kot kurativno. Odvisno od tega, kakšni so simptomi. Nekateri kihajo, drugi imajo rdeč nos ali oči, nekatere srbi nebo, kašljajo ali jih boli v pljučih.

Odvisno od simptomov zdravnik predpiše ustrezno homeopatsko zdravilo, običajno cvetni prah, pripravljen na homeopatski način, ki zelo zmanjša težave, ker gre za nekakšno desenzibilizacijo. Homeopatska zdravila v telesu namreč aktivirajo življenjsko energijo, ki jo že prisotna, le proces zdravljenja je treba spodbuditi.

Verjetno je vseeno potreben temeljit pregled, da ugotovijo, kaj alergijo povzroča?

Maruša: Osebe z omenjenimi težavami se lahko odločijo za alergijske teste in nato čez čas ugotovijo, katera zdravila jim bolj ustrezajo in kdaj občutijo manj stranskih učinkov. Če so težave akutne, je dovolj že obisk lekarne, kjer imajo homeopatska zdravila za lajšanje teh težav.

Da se telo ustrezno pripravi, lahko tudi mesec dni pred začetkom težav preventivo jemljemo homeopatski cvetni prah. Tretja stvar, ki jo upoštevamo, pa je tip človeka, njegova konstitucija. Od nje je odvisno, ali lahko jeseni, ko ni simptomov, jemlje konstitucijsko zdravilo, ki ga celostno krepi.

Ali lahko homeoptska zdravila postopoma tudi omilijo simptome alergij?

Maruša: Po večletnem jemanju homeopatskih pripravkov pacienti poročajo o blažjih simptomih. Pri standardnih farmacevtskih zdravilih je zdravljenje drugačno in se lahko z leti pojavijo tudi potrebe po vse večji količini zdravil. Težava nastane tudi, če nastopi še kakšno drugo vnetje v telesu, ker ti faktorji stanje samo še poslabšajo.

Kako obravnavate redkejše alergije, kot je recimo alergija na straniščni papir ali pralne praške?

Maruša: To je davek sodobnosti, ni pa takšnega homeopatskega pripravka, ki bi zdravil samo to. Pralne praške z manj alergenov in kemično manj obdelan toaletni papir lahko najdete v specializiranih trgovinah z ekološko prehrano.

Kako je z alergijo na sonce?

Maruša: Za to obstaja preventivno homeopatsko zdravilo, kot tudi takšno, ki ga vzamemo, ko se pojavijo težave, kot so rdeča koža, srbečica in vnete oči. Zdravilo predpišemo glede na alergijske znake.

Si lahko preventivno pomagamo sami, če imamo alergijo?

Maruša: Priporočljivo je, da ponoči spimo pri zaprtem oknu in nosimo sončna očala, ker zmanjšujejo konjuktivitis. Pozorni bodimo pri izbiri počitniškega kraja – naj bo tam kar najmanj cvetnega prahu. Vsaj enkrat na teden zamenjajmo posteljnino, ker s tem odstranimo prah, dlake in druge alergene, ki dražijo. Pogosteje umivajmo lase, da odstranimo alergene, in se izogibajmo domačim živalim.

Napisala: Suzana Golubov
Fotografije: Goran Antley
vir:Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri