Kranio-sakralna terapija

24. 9. 2008

Kranio-sakralna osteopatija je zelo nežna oblika manualne terapije, med katero terapevt z nežnimi dotiki sprošča napetosti in uravnava primarni respiratorni sistem. Ničesar ne popravljamo in ničesar ne zdravimo, temveč s terapevtskim procesom damo prostor in možnost, da se v človeškem bitju ponovno vzpostavi ravnovesje. Terapevt kranio-sakralne osteopatije ne obravnava le fizičnega telesa, temveč vključuje vse ravni, tudi mentalno, čustveno in eterično, « je povedala terapevtka Sabina Remškar.

Kranio-sakralna terapija temelji na treh ključnih konceptih:

- Telesne funkcije so odvisne od strukture in strukture so v nenehnem gibanju.

- Človek je "sistem", zmožen samozdravljenja in samoregulacije.

- Človek je celota in tako tudi funkcionira.

Bistveno je dihanje

Osnova kranio-sakralne terapije je primarno respiratorno dihanje. »Vse membrane dihajo, vsaka celica, vsaka struktura v telesu diha in se giba. Pri terapiji gre za uravnovešanje primarnega respiratornega sistema – da se strukture povrnejo v ravnovesje in tako dobijo svojo funkcijo. Celoten organizem mora biti pretočen in v uravnoteženem gibanju, « je še razložila terapevtka.

Na terapiji

Po kratkem pogovoru o mojem zdravstvenem stanju, in ko sva rešili formular, s katerim si pomaga pri delu, sva začeli terapijo. In čeprav sem prišla k njej bolj ko ne brez težav, sem se po njej počutila, kot da sem naredila nekaj resnično dobrega za svoje telo in dušo; po enem tednu pa kranio-sakralno terapijo priporočam vsakomur, ki z mano spregovori nekaj besed.

Na masažno mizo sem se ulegla oblečena v svoja oblačila in se prepustila terapevtkinim nežnim dotikom. Najprej na gla­vi, nato na hrbtu, nogah, rokah. In zelo hitro sem se počutila popolnoma sproščeno. (Kar trikrat sem med terapijo celo zaspala kot otročiček. ) Zelo prijetna energija, katere pretakanje sem komaj zaznavno čutila po telesu, je poskrbela, da sem se počutila lebdeče (sprašujem se, ali sem bila sploh kdaj v življenju tako sproščena), obenem pa sem zelo dobro čutila tla pod nogami in povezanost z zemljo.

Tudi za dojenčke

In ker je terapija povezana s prvotnim dihanjem in gibanjem ter zelo nežna (terapevtka mi je omenila, da je dotik podoben plavanju plute na vodi), je zelo primerna za pomoč dojenčkom, ki jih je zaznamoval težek porod, predvsem če ni bil naraven – klešče, vakuum in carski rez so težka travma za novorojeno bitje, ki pa jo najlažje odpravimo že zelo zgodaj, in tako preprečimo težave, ki bi se lahko pojavile pozneje.

Pri težkih porodih se namreč kostni deli lobanje in pripadajoči vezivni sistem lobanjskega dna deformirajo, terapevtovo sproščanje možganskih šivov pa porodno travmo pomaga omiliti in posledično pripomore k boljšemu spancu, odpravi krčev, hiperaktivnosti …

in bodoče mamice

Če se pripravljate na porod, se lahko s kranio-sakralno terapijo pripravite na naraven, hitrejši in manj boleč porod, saj bo terapevt uravnal položaj medeničnih kosti in rodil. »Pri porodu je posebno pomembno, da se zna mati sprostiti in da je ni strah bolečine. Ko se ženska popolnoma preda in prepusti temu čudovitemu naravnemu procesu, lahko povsem naravno rodi z orgazmom, « k naravnemu porodu spodbuja Sabina Remškar.

Učinkovita pomoč

  • Kranio-sakralna terapija je učinkovita pri rehabilitaciji po mehanskih poškodbah,
  • pomaga pri omoticah, vrtoglavicah, glavobolih, obolenjih hrbtenice in sklepov, izčrpanosti, nespečnosti, depresiji, prebavnih motnjah, astmi in menstrualnih težavah,
  • krepi imunski sistem,
  • globoko sprošča.

Petra Kocjančič

vir: Elle