Nega kože po ajurvedi: 3 tipi kože in napotki za negovanje

Nega kože po ajurvedi: 3 tipi kože in napotki za negovanje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2017

Ajurveda opisuje tri različne tipe kože, na podlagi tega, kateri od treh glavnih metaboličnih principov (doshe) – prisotnih v vsakomur, a v različnem obsegu – prevladuje v vašem telesu.

Koža tipa Vata

Vato sestavljata elementa zraka in prostora.

Če imate kožo tipa vata, je vaša koža suha, tanka, majhnih por, občutljiva in hladna na dotik.

Ko je uravnotežena, je rahlo, nežno in prefinjeno sijoča, kar jo naredi elegantno in privlačno.

Ko pa je koža tipa vata neuravnotežena, je podvržena pretirani izsušenosti in lahko postane cello groba in luskasta.

Napotki za negovanje:

Z malo znanja lahko ohranite in zaščitite nežno lepoto vaše vata kože. Glede na to, da vaša koža ne vsebuje dovolj vlage, je glavna skrb preprečevanje izsušitve. Poskrbite za toplo, oljnato prehrano (prečiščeno maslo, kokosovo olje, sezamovo olje in olivno olje so najboljši) in dajte prednost kislim, slanim in sladkim okusom (ne rafiniranemu sladkorju, temveč naravnim sladkim jedem, kot na primer sadju), saj uravnovešajo vato.

Izogibajte se prepečencu in drugi suhi hrani. Popijte 6-8 kozarcev tople vode čez dan (hladna ne ustreza tipu vata) in jejte sladko sočno sadje.

Na vato zelo pomirjujoče vpliva, če greste zgodaj spat (pred 22. uro), kar se bo izjemno poznalo na vaši koži. Izogibajte se čistilnim izdelkom, ki kožo sušijo (losjoni na osnovi alkohola) in pred jutranjo prho izvajajte ajurvedsko oljno masažo po celem telesu.

Koža tipa Pitta

Pitta dosha je sestavljena iz elementov ognja in vode.

Če je vaša koža tipa pitta, je svetla, mehka, topla in srednje debeline.

Ko je uravnotežena, je vaša koža lepo, rahlo rožnato ali zlato sijoča, kot bi sijala odznotraj. Vaši lasje so značilno tanki in ravni, navadno so prisotne številne pege ali pike.

Ko pa koža tipa Pitta ni uravnotežena, je nagnjena k raznim izpuščajem, rdečicam, aknam, starostnim pikam ali motnjam pigmenta.

Zaradi visoke prisotnosti ognja v vaši sestavi, vaša koža ne prenaša dobro vročine ali sonca. Koža pitta je razdražena zaradi stresa, zlasti zadržane jeze, frustracij in zamer.

Napotki za negovanje:

Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju sončni svetlobi, solarijem in terapijam pri visoki temperaturi kot so posegi s paro na obrazu ali celem telesu. Izogibajte se pekočim, začinjenim jedem in raje izberite kisle, grenke in sladke jedi, ki uravnavajo pitto. Tudi tu velja enako kot za vse s kožo tipa Vata - sladke jedi niso jedi z rafiniranim sladkorjem, temveč so to naravne sladke jedi, kot na primer sadje.

Sladko in sočno sadje (zlasti melone in hruške), kuhana zelenjava in vloženi cvetovi vrtnice so najboljši. Pitje velikih količin tekočine pomaga pri izpiranju nepravilnosti pri občutljivi koži tipa pitta.

Izogibajte se izdelkov, ki kožo razjedajo, segrevajo ali vsebujejo umetna barvila ali konzervanse. Večini komercialnih znamk ličil bi se bilo potrebno izogniti in jih nadomestiti izključno s popolnoma naravno kozmetiko.

Koža tipa Kapha

Kapha dosha je sestavljena iz elementov zemlje in vode.

Če je vaša koža tipa kapha, je debela , mastna mehka in hladna na otip. Vaša polt ima svetel porcelanast lesk, kakor luna, in vaši lasje so navadno gosti, valoviti, mastni in temni. Oseba s kožo tipa kapha imajo to srečo, da zaradi velike količine kolagena in veznih tkiv dobijo prve gubice mnogo kasneje kot osebe s kožo tipa vata ali pitta.

Če vaša koža izgubi ravnotežje, se to lahko kaže v razširjenih porah, pretirano mastni koži, vlažnih ekcemih, ogrcih, aknah ali mozoljih in v zadrževanju vode. Kapha koža je tudi bolj podvržena glivičnim infekcijam.

Napotki za negovanje:

Koža tipa kapha je bolj nagnjena k zamašitvi por in zahteva pogostejše čiščenje kot druge. Pozorni bodite, da ne uporabljate mastnih, mašilnih krem ali cello olj. Prav tako se izogibajte težki, težko prebavljivi hrani kot na primer cvrtju, mastnim vrstam mesa, sira in obilnim sladicam. Jejte lažjo hrano, lažje prebavljive, kisle, grenke in pekoče (dobro začinjene) jedi, saj uravnavajo kapho.

Gorčično olje ali olivno olje sta najboljši za kuho, pred jedjo pa svetujemo malo ingverjevega in limoninega soka za pospešitev vaše tipično počasne prebave.

Pogosto si privoščite toplo kopel in uporabljajte nežne izdelke za odpiranje in čisščenje por. Izogibajte se zapeki in poskusite vsak dan opraviti nekaj telovadbe, da bi povečali cirkulacijo in pomagala pri prečiščevanju kože skozi proces znojenja.

Preberite še: 16 uporabnih ayurvedskih nasvetov 

In preverite: Vaši najhujši strahovi glede na vaše astrološko znamenje – in kako jih premagati