Reiki - sprošča in aktivira samozdravilne moči našega telesa

Reiki - sprošča in aktivira samozdravilne moči našega telesa (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 10. 2014 Vir: Lisa

Ta starodavna azijska zdravilna metoda čudovito sprošča in aktivira samozdravilne moči našega telesa.

Otrok se udari v glavo, mati položi roko na boleč predel – in vse je dobro. To nima nič opraviti s čarovnijo ali hokusom pokusom.

Zdravilno moč polaganja rok poznajo zdravniki in terapevti že stoletja. Ena izmed najstarejših metod je reiki, ki izvira iz Severne Indije in Tibeta. Pred približno 100 leti ga je ponovno odkril japonski zdravnik dr. Mikao in ga še nekoliko razvil.

Reiki je japonska beseda: 'rei' pomeni duha/dušo, 'ki' pa življenjsko energijo. Če besedo prevedemo dobesedno, pomeni 'univerzalno življenjsko energijo'. Alternativna metoda zdravljenja in sproščanja temelji na predstavi, da se s polaganjem rok ciljno usmerja univerzalna energija.

Energija mora teči

V našem telesu je več čaker – majhnih celic moči, ki skrbijo za neprekinjeno izmenjavo energije. Najpomembnejših je sedem čaker vzdolž hrbtenice, ki so skupaj povezane prek kanalov. Če so ti prazni, se po njih in po našem celotnem telesu pretaka življenjska energija. Če pa jih kaj blokira, lahko pride do telesnih in duševnih težav.

Te blokade povzročajo na primer vsakdanji stres in poklicno življenje. Blokade v telesu so lahko vzrok za bolečine, motnje spanja, migreno in splošno izčrpanost.

Ko reiki terapevt položi roke na telo, steče energija organizma po telesu prejemnika – in sicer tja, kjer jo potrebuje. Ta energija mora zdraviti oziroma povzročiti, da se aktivirajo in okrepijo samozdravilne sposobnosti telesa.

Kot kratek dopust

Reiki terapija traja od 60 do 90 minut. 'Prejemnik' leži na udobni podlagi na tleh ali pa na ležalniku. Reiki terapevt polaga roke na različne dele telesa. Teh 12 do 20 pozicij ni natančno predpisanih.

Določen je le vrstni red: glava, zgornji del telesa, hrbet. Dlani terapevta na vsaki poziciji počivajo od tri do pet minut.

Metoda naj bi blažila bolečine, na primer glavobol in bolečine v trebuhu, pospeševala prekrvavitev in izboljševala počutje. Reiki lahko izkoristite kot nekakšne kratke počitnice – na katerih se sprostite in se v dan vrnete sveži in spočiti.

Stres

Moten je notranji mir. Obe dlani položite na tilnik in glavo počasi premikajte naprej in nazaj – gre za sproščanje in umirjanje nervoznosti, zmanjša se izločanje stresnih hormonov.

Odmerek: 10 minut, 2- do 3-krat dnevno.

Preprosto učenje

Vsak se lahko nauči reikija, saj se v vsakem skrivajo sposobnosti prenašanja moči. Ni se vam treba izobraziti ravno v reiki mojstra, za začetek bodo dovolj že pojasnjeni položaji proti stresu in migreni.

Kako ugotoviti, da reiki terapevt ni mazač?

  • Nobenih obljub

Če vam že vnaprej obljubi, da vas bo pozdravil, je priporočljiva določena mera skepse.

Dober reiki terapevt ne ugotavlja nobenih bolezni, ne analizira in ne diagnosticira in tudi ne priporoča zdravil. V primeru akutnih, pogostih in trajajočih težav vam svetuje obisk zdravnika.

Reiki simboli

Tudi sami lahko aktivirate učenje notranjih moči. Vsak simbol si samo oglejte in trikrat izgovorite njegovo ime, mantro.

CHO KU REI (izgovarjava: šoku re).

Ta simbol je nekakšno reiki stikalo, ki krepi prenos zdravilne energije in pomaga odpravljati blokade.

SEI HE KI (izgovarjava: se he ki).

Harmonizira in pomirja – idealno pri stresu in pred pomembnimi sestanki.

DAI KO MYO (izgovarjava: dai komieoh).

Simbol mojstrstva – pomaga vam pri iskanju poti navznoter in pri iskanju energije.


Foto: Shutterstock