Tri vaje za pravilno aktivnost čaker, ki so ključne za zdravje ženske

Tri vaje za pravilno aktivnost čaker, ki so ključne za zdravje ženske (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 10. 2014

Prve tri čakre so osnovne in najpomembnejše za zdravje ženske. Ne glede na to, ali se jih zavedamo ali ne, so sestavni del našega telesa in se nenehno vrtijo in vibrirajo. Zato je pravilna aktivnost čaker ključ do zdravega telesa in uma. Za vas smo pripravili tri vaje.

1. vaja: Moola bandha

Čakra: Mooladara

Sedite v kateri koli udoben položaj za meditacijo, po možnosti v lotosov položaj, tako da sta glava in hrbet zravnana.

Zaprite oči in sprostite celo telo. Začutite naravni proces dihanja. Osredotočite se na vagino in zategujte mišice medenične steze navzgor. Vajo nadaljujte v enoličnem ritmu in ob povsem običajnem dihanju.

Potem počasi stegnite mišice in jih zadržite v takšnem položaju. Pozornost osredotočite na občutek v telesu. Potem mišice stegnite še močneje, preostanek telesa pa naj bo sproščen. Počasi sprostite mišice. Ponovite desetkrat.

Vaje ne izvajajte v času menstruacije.

Točka raztezovanja je na začetku materničnega vratu, kjer maternica prehaja v vagino. Na začetku opravljanja vaje se bosta raztezali tudi analna zapiralka in zapiralka sečevoda, ko boste sčasoma pridobili nadzor nad mišicami, pa boste čutili raztezanje le ene točke. Ta vaja poživlja medenične živce, utrjuje spolne organe in sečevod ter zdravi depresijo.

2. vaja: Mudra sahajoli

Čakra: Swadhistana

Sedite v kateri koli udoben položaj za meditacijo, po možnosti v lotosov položaj, tako da sta glava in hrbet zravnana. Roke položite na kolena in z vrhom kazalca pritiskajte na koren palca. Ostali prsti naj bodo zravnani, dlani pa obrnjene navzgor ali navzdol. Zaprite oči in se sprostite. Pozornost osredotočite na sečevod. Vdihnite, zadržite dih in sečevod povlecite navzgor.

Vaja je podobna poskusom, ko skušate brzdati potrebo po uriniranju. V času takšne vaje bi se morale dvigovati tudi sramne ustnice, ne pa tudi medenična stena. Dih zadržite poljubno dolgo, najprej nekaj sekund, postopoma pa čedalje več. Izdihnite in se sprostite.

Začnite s tremi poskusi in počasi podaljšujte vajo, dokler ne pridete do desetih poskusov. Ob vnetju sečevoda te vaje ne izvajajte. Mudra sahajoli uravnoveša in utrjuje tudi spolne organe.

3. vaja: Izravnava solarnega pleksusa

Čakra: Manipura

Stisnite dlani in linijo mezincev ter opazujte debelo črto na obeh dlaneh (tako imenovano črto srca). Če je solarni pleksus uravnotežen, sta obe črti enaki in se brez težav združita. Če je spodnja ali zgornja linija večja oziroma manjša, to pomeni, da imate težave s prebavnimi motnjami.

V tem primeru morate izvajati vajo za uravnovešenje solarnega pleksusa: desno dlan položite na notranji del lakta leve roke (pri tem lahko na lahko držite biceps) in poskušajte z vrhom levega palca udariti levo ramo.

Vajo ponovite desetkrat. Zatem še enkrat preverite stanje solarnega pleksusa; če liniji še vedno nista enaki, vajo ponovite še desetkrat.

Željka Ciganović