Zakaj je kljub zdravi hrani vse več kroničnih bolezni?

Zakaj je kljub zdravi hrani vse več kroničnih bolezni? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2016

Soočamo se s pravo epidemijo kroničnih težav, rakavih obolenj in drugih zdravstvenih težav, ki so posledica našega načina življenja. Po drugi strani pa imamo pravo poplavo in gore nasvetov o zdravem načinu življenja. Kje je torej problem?

Skozi primer do ugotovitve, da na nas vpliva še kaj druga kot samo prehrana

Naj vam navedem primer dekleta, ki se je soočala z nenehnimi anginami, policističnimi jajčniki ter vrsto drugih težav.

Sprva so se težave kazale kot neredne, boleče menstruacije in po opravljenem pregledu ter diagnozi policistični jajčniki je pričela z oralno kontracepcijsko terapijo. Kot sem omenil, se je sočasno soočala tudi z anginami in ne, ne angine zaradi mraza in bakterij, saj je imela po 10 angin na leto in te angine so se pojavljale tudi poleti, ko je bilo zunaj 30 stopinj. Angine je zdravila s pomočjo antibiotikov in ker je zraven tega jemala tudi kontracepcijske tabletke, je vse skupaj vplivalo na njen želodec.

V nadaljevanju vam bom razkril, kaj je zraven tablet še vplivalo na njene težave z želodcem.

Tako so se naenkrat pojavile še slabosti, tiščanje in bolečine v želodcu ter spahovanje. Diagnosticirali so ji kronični gastritis (kronično vnetje trebušne sluznice) ter gerb (spahovanje). Kaplja čez rob so bile ponovne tablete, kar bi pomenilo tri različne vrste tablet pri rosnih 22-ih letih.

Če želiš spremembe, si moraš sam to želeti in za to tudi kaj narediti

Najprej naj poudarim, da se je punca zdravo prehranjevala in redno gibala, zato na začetku ni vedela, kje začeti skrbeti za svoje zdravje, saj je upoštevala zdravo prehrano in se veliko gibala.

Nato je s pomočjo vaj in raznih tehnik ter meditacij ugotovila, da ima precej negativnih vzorcev znotraj svoje družine. Spoznala je, da je skozi svoje otroštvo in mladost v sebi potlačila precej negativnih čustev, od jeze, zamer ter sovraštva.

Angina je lahko posledica določenih bakterij in podobno, lahko pa je kronična angina posledica neizraženih besed in jeze, ki jo občutimo do nekoga.

Prav tako je ugotovila, da v življenju počne stvari, ki jih ne želi početi, in da ima v sebi popolnoma drugačne želje kot jih imajo drugi. Ker tega ni upala izraziti, je v sebi potlačila strah in ta strah je na koncu poleg antibiotikov in drugih tablet povzročil težave z želodcem.

Potrebovala je kar nekaj časa, da je vse skupaj odpravila, ampak s tem, ko je odpravljala negativna čustva, se ponovno povezala sama s seboj in na situacije začela gledati s pozitivnega vidika, takrat se je njeno zdravstveno stanje počasi začelo izboljševati.

Tudi negativne misli in čustva lahko ogrožajo naše zdravje

Skozi primer lahko ugotovite, da njenih težav ni povzročala prehrana ali neredno gibanje, ampak predvsem njeni negativni miselni vzorci ter negativna čustva.

Vsaka naša misel ima določen pomen in s pomočjo misli lahko v telesu sprožamo ali zaviramo proces samozdravljenja. Kadar so naše misli pozitivne in z njimi aktiviramo pozitivna čustva, kot so sreča in veselje, se počutimo odlično in naš imunski sistem ter proces samozdravljenja delujeta brezhibno. Takrat, kadar pa kreiramo negativne misli in v telesu občutimo negativna čustva, zaviramo delovanje imunskega sistema in oviramo proces samozdravljenja.

Največ problemov nastane takrat, kadar vse skupaj postane kronično in v telesu s pomočjo negativnih misli in čustev ustvarjamo blokade, ki na koncu povzročijo težave na našem fizičnem telesu.

Zato je pomembno, da kadar skrbimo za svoje zdravje, zraven vključimo tudi skrb za svoje misli, čustva ter osebni stik s samim seboj.

Ker zdravje je osnova.

Avtor: Timi Soršak, dipl.zn; www.tockazdravja.si

O Timiju Soršaku

Po izobrazbi je diplomiran zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov '6 korakov do zdravja'. Njegova življenjska zgodba (ostal je namreč brez obeh staršev, ki sta umrla zelo mlada) in njegova izobrazba sta ga pripeljali do spoznanja, da je ljudem potrebno pomagati predvsem na preventivni ravni oziroma takrat, ko še težave niso močno prizadele fizičnega telesa. Vse skupaj je začinil z raznimi dodatnimi izobraževanji in mnogimi knjigami na področju alternative medicine.