Bootybarre: Boks v baletnih copatah

24. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

S telovadbo je uresničila tisto, kar si nas večina ves čas želi. Svoj hobi je nevsiljivo spremenila v posel, od katerega živi in v katerem uživa.

"V resnici v šoli nikoli nisem marala telovadbe in športa. Ampak pozneje, v študentskih letih, sem začela opažati, da se malce redim. Dobri hrani se nisem bila pripravljena odpovedati, zato sem pač začela hoditi na aerobiko in telovadbo," se smeji rdečelasa Renata Hrženjak iz Krškega, ki je sicer po izobrazbi politologinja.

"Že nekaj let se ukvarjam s skupinskimi vadbami za ženske, zadnji dve leti pa v svojem studiu (Studio Revital) v Krškem vodim vadbe ob baletnem drogu (bootybarre – ena in edina inštruktorica v Sloveniji), piloxing (fuzija boksa, pilatesa in plesa) in hiit. Ritke v Posavju še nikoli niso bile tako bombastične," je navihana Renata, ki je svoj studio postavila na noge tudi s pomočjo svojega fanta.

Renata je tako za zdaj edina Slovenka z licenco za vadbe bootybarre ob drogu, ki združuje elemente plesa, joge, pilatesa in aerobike: "Ko sem iskala, kje bi lahko opravila tečaj za vadbo ob baletnem drogu (pred skoraj tremi leti), je bil v Evropi dostopen edino bootybarre. Z veliko sreče sem našla tečaj v Münchnu, kjer živi tudi moja sestra, in tako nisem niti razmišljala, ampak se kar prijavila."

Pozneje je Renata naredila še tečaj za inštruktorico piloinga, ki je spoj gracioznega pilatesa, močnega atletskega boksa in dinamičnega plesa. Pravijo, da je to trenutno najbolj vroča vadba, ki se bliskovito hitro širi po Evropi.

Inštruktorica se vedno trudi, da se punce med vadbo v njenem studiu vsaj malce nasmejijo in sprostijo. Kar se vzdušja tiče, je že sama vadba zabavna, kar je tudi mene na začetku najbolj pritegnilo, in tako mi je dejansko na nekakšen način uspelo to, da dekleta ne pridejo na vadbo z mislijo: "Ojoj, spet ta telovadba!" ampak z mislijo: "Juhu, danes pa se zopet vidimo in podružimo!"

Renata je prva in za zdaj edina licencirana inštruktorica vadbe bootybarre (vadba ob baletnem drogu) in prva inštruktorica vadbe piloxing v Sloveniji, hkrati tudi vaditeljica skupinske fitnes vadbe (FZS), vaditeljica pilatesa (stott pilates), varna vadba v času nosečnosti (Zveza fizioterapevtov Slovenije), inštruktorica hoopinga, tečajnica joge obraza in Velike šole superživil (Face Force). Od nekdaj je zelo aktivna, v otroštvu je svoj čas posvečala različnim zvrstem plesa. Svoje znanje dopolnjuje na strokovnih srečanjih doma in v tujini. Želja po učinkovitih vadbah, ki dosežejo hitre učinke, jo je pripeljala do vadbe piloxing in bootybarre.