Brez celulita do gladkih nog

Brez celulita do gladkih nog (foto: revija lisa) revija lisa
4. 6. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Za nastanek celulita ni krivo samo čezmerno uživanje hrane. Velik delež prispevata tudi stres in nezdrav način življenja. Zaradi stresa se krčenje mišic in tkiva ter prekrvavitev poslabšajo. Če k temu dodamo še neredno prehrano, premalo tekočine in neredno telesno aktivnost, je celulit neizogiben.

Celulit napade predvsem ženske v obdobju pubertete, v času uživanja kontracepcijskih tablet, med nosečnostjo in v menopavzi.

Na kateri stopnji je vaš celulit?

1. stopnja

Koža postaja vse manj napeta, ko jo stisnete, se oblikuje slabo vidna pomarančna koža. Celulit je v prvi fazi odpravljiv z uporabo proticelulitnih krem in z redno vadbo (15 minut na dan).

2. stopnja

Celulit je še kompakten, a je že viden s prostim očesom. Počasi se razporedi vzdolž celotne noge. Koža ima videz pomarančne lupine. Celulita v drugi fazi se je treba lotiti s pravilno prehrano, telesno vadbo in z izmenično kombinacijo proticelulitnih krem in masažnih metod v kozmetičnih salonih.

3. stopnja

Koža je neelastična, boleča na dotik, vidne so globoke vdolbine in izrazita pomarančna koža. Celulit tretje stopnje je zelo težko odpraviti. Treba se je posvetovati z zdravnikom, ki vam bo svetoval najprimernejšo dieto, vadbo in kozmetične metode v estetskih studiih.

Kako se borimo proti celulitu?

S pravilno prehrano

Pravilna prehrana je vsekakor osnova za preventivo, je pa tudi eden od pomembnih adutov v boju proti že naloženemu celulitu. Veliko pozornosti moramo nameniti hrani, ki nam pomaga kar najhitreje iz organizma odstraniti strupe, pospešuje prekrvavitev in ne zadržuje vode. Tako se je bolje izogibati slani hrani (sol zadržuje vodo), alkoholu, gaziranim pijačam, enostavnim sladkorjem z visokim glikemičnim indeksom.

Uživati je treba veliko vlaknin – sadja in zelenjave, ki imata izjemno sposobnost pri preprečevanju intoksikacije tkiva, obenem pa omogočajo hitrejše potovanje hrane skozi prebavni trakt in s tem manjši kalorični izkoristek zaužitih živil.

Izrednega pomena pri preprečevanju nastanka in odpravljanju celulita je tudi kombinacija posameznih skupin živil: živila, ki vsebujejo večje količine maščob, je treba uživati z zelenjavo, nikakor pa ne z ogljikovimi hidrati (testenine, kruh, krompir). Slednji povzročajo povečano izločanje inzulina, ki je glavni krivec za kopičenje maščob v organizmu. Omenjeno pravilo je še posebno dobro upoštevati zvečer, ker med spanjem porabimo zelo malo energije.

S telesno aktivnostjo

Z redno telesno vadbo boste izgubili odvečne kilograme, pospešili krvni obtok in metabolizem. Najprimernejše vaje, ki vam pomagajo v boju proti celulitu, so t. i. aerobne vaje. Daljši sprehod (vsaj 30 minut) tek, aerobika, ples, kolesarjenje in rolanje so vaje, ki jih lahko izvajamo dalj časa in ne zahtevajo prevelikih obremenitev. Manj primerne so anaerobne vaje (bodibilding), ker so te osredotočene na povečanje mišične mase in ne na porabo odvečnih maščob.

Ne pozabite, najpomembnejša je redna vadba: 15 minut dnevno je veliko bolj učinkovito kot ura in pol enkrat tedensko.

S kozmetičnimi preparati in metodami

Če vam telesna aktivnost ne diši, se celulita na nogah, zadnjici in trebuhu lotite z anticelulitnimi kremami, rastlinskimi čaji, aromaterapijo, masažo, limfno drenažo, edermologijo z ultrazvokom ...

Izbira 'orožja' je vsak dan večja, znanstveniki pa priporočajo izmenično uporabo različnih metod in tehnik. Ženske, ki prisegajo na naravne rešitve, bodo dragoceno pomoč našle v zelenem čaju, ki s svojimi številnimi aktivnimi snovmi pripomore k raztapljanju maščob. Tu je še aromaterapija z visoko koncentriranimi eteričnimi olji na osnovi cimeta, rožmarina, pomaranče in grenivke, ki so izredno učinkoviti pri odpravljanju lokalnega celulita 1. in 2. stopnje.

Pri izbiri anticelulitnih sredstev v obliki kreme, gela, ampul, blata ali kopeli je dobro vedeti, da so prvi rezultati vidni šele po 6 tednih, zato nikar ne obupajte. Njihovo učinkovanje – pospešitev cirkulacije, zmanjšanje maščobnih rezerv, odstranjevanje nakopičene tekočine – je odvisno od sestavin. Tako npr. kofein, ginko in veperin pospešujejo obtok, medtem ko ekstrakt hrasta, teofilin in kofein odstranjujejo zaostalo tekočino. Pred nakupom kozmetičnega sredstva se posvetujte s prodajalko, ki vam bo najbolje svetovala, kateri preparat je najprimernejši za vaš tip celulita.

Značke: celulit