Bučnice in lan: Odličen izvor maščobnih kislin omega 3 in omega 6

18. 9. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Bučnice in lan: Odličen izvor maščobnih kislin omega 3 in omega 6 (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Že Atzeki so buče in bučna semena uporabljali v prehrani in za zdravilne namene.

Čeprav ob bučnih semenih najprej pomislimo na tako imenovana 'bela semena', je treba biti pozoren tudi na golico - semena buče, ki rastejo brez lupine. Njihov okus je zelo podoben navadnim semenom buče, lahko se jedo pečene in surove, njihova zdravilna moč pa je fascinantna!

Od vseh oljaric ima buča daleč največ cinka, magnezija in železa. Če dnevno pogrizete pol pesti golice, preskrbite za 28 % dnevnih potreb po železu, 52 % po manganu, 46 % po magneziju, 17 % po proteinih in 17 % po cinku. V semenih buče golice so tudi fitosteroli. To so spojine, ki so strukturno podobne holesterolu. Če jih med prehranjevanjem redno uporabljamo, zmanjšujejo raven holesterola, obenem izboljšujejo imunski sistem in preprečujejo pojav raka.

V otroški prehrani golica skupaj z drugimi oljaricami, recimo z lanom, predstavlja bogat izvor maščobnih kislin omega 3 in omega 6, nujnih za ravnovesje hormonov, delovanje možganov in zdravje kože.

Vitamin B in vitamin K sta prav tako bogastvo iz bučnih semen, pomembna pa sta za zdrave kosti, mišice in neizogiben proces zgoščevanja krvi. Obstajajo dokazi, da uporaba bučnih semen kot pomožnega zdravilnega sredstva lahko pomaga pri zdravljenju parazitskih okužb.
Za tiste starejše starše, babice in dedke je golica zelo pomembna, ker ščiti pred zlomi kosti, in to zahvaljujoč cinku, s katerim so semena bogata.

Zdravstvene prednosti golice se najbolje izkoristijo, če surova semena zmeljete s preostalimi surovimi oljaricami (lan, sezam, sončnična semena) in jemljete po eno do dve kavni žlički dnevno. Če pa jih grizljate, ne pretiravajte, ena pest je več kot dovolj za dnevni vnos.

Recepti

Čeprav se po navadi bučna semena enostavno spečejo v pečici, jih je pred tem bolje skuhati v polslani vodi, nato pa sušiti na malo nižji temperaturi v pečici. Tako semena postanejo bolj sočna, in obenem manj suha, naravne sestavine pa se ohranijo v večji meri.

Čaj iz bučnih semen je zelo dober pri težavah s prostato. Zato se očetje in dedki družite z otroki med pitjem čaja, medtem ko oni grizljajo semena.

Če golico dodate kremnim juham, je odlična kot dekoracija, hkrati pa tudi izboljša okus juhe. Prava poslastica so enolončnice iz paradižnika, buče ali brokolija, posute z golico. V tem primeru priporočamo, da so semena že pečena.

Slana pašteta iz oljaric

Potrebujemo: 100 g surove golice, 50 g surovih sončničnih semen, oljčno olje, malo morske soli. Priprava: Zmeljite semena golice in sončnična semena, dodajte malo morske soli in dobro zalijete z oljčnim oljem, dokler ne dobite namaza. Trpkost tega namaza boste razbili, če boste dodali žličko ali dve gorčice, odvisno od okusa. Kdo nima rad gorčice, pa mu paše pikanten okus, lahko v to pašteto doda 2 žlički zdrobljenega hrena.

Sladka pašteta iz oljaric

V zmlete oljarice dodajte jušno žlico meda in 50 g mletih orehov. Dodajte tudi nekaj manj oljčnega olja in dobile boste sladko pašteto iz oljaric. V obeh kombinacijah je to idealen namaz za začetek dneva. Otroci ne bodo navdušeni, vseeno pa se ne predajte tako zlahka. Okrasite kos kruha s koščki korenčka, listom zelene solate, medtem ko sladki kos kruha okrasite s sadjem, ki ga ima vaš otrok najraje. Razložite mu, kako dober in koristen je ta zajtrk.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek