Če na jajčni lupini opazite temne pike in izboklinice, kaj morate narediti?

Če na jajčni lupini opazite temne pike in izboklinice, kaj morate narediti? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 6. 2022

Jajca imajo ponavadi gladko lupino, včasih pa se naje tudi kakšno posebno, morda malce drugačne oblike, drugače obarvano ali s hrapavo lupino. Kaj narediti s takšnim jajcem? 

Kaj pomenijo lise in izboklinice na jajčni lupini? 

Morda ste že kdaj naleteli na t. i. pegasto jajce – rjava jajčna lupina s temnejšimi rjavimi lisami in pikicami.

Obarvanost jajca je posledica nalaganja pigmentnih molekul na jajčno lupino. Protoporfirin IX daje lupini rjavo barvo, pigmenti, kot je oocyanin, dajejo modro in zeleno barvo, pri beli jajčni lupini gre za odsotnost pigmenta. 

Pri rjavih jajcih temnejše liste nastanejo, ko jajce potuje po jajcevodu. Medtem ko jajce potuje po jajcevodu, se vrti. Če se med nastajanjem lupine vrti prepočasi, se na nekaterih mestih naloži več pigmentnih molekul in tako na koncu lupina dobi temnejše pikice.  

Morda ste že naleteli tudi na jajce, ki ni imelo povsem gladke lupine, lupina je bila rahlo grbinasta oziroma je imela izboklinice ali 'mozljčke'.

Tudi to se zgodi v jajcevodu. Jajčna lupina se začne tvoriti v zoženem jajcevodu, v glavnem pa v maternici – takrat potekajo mineralizacijski procesi, torej nalaganje Ca v jajčno lupino. 

Izboklinice ali 'mozoljčki' na jajčni lupini so majhni kalciferozni depoziti. Pogostejši so pri starejših kokoših, lahko pa so tudi posledica nepravilne prehrane, kot je denimo prekomerno dodajanje vitamina D v prehrano.

Ali je takšno jajce varno za uživanje? 

Na kratko – je. 

Takšne majhne nepravilnosti na jajčni lupini so nekaj povsem običajnega. Zgodijo se na vsake toliko časa in načeloma ni s takšnim jajcem nič narobe

Ali kot je pojasnil Kenneth Anderson, specialist za perutnino z Univerze v Severni Karolini, »je imela tega dne maternica kokoši slab dan in je izločila nekaj dodatnih kristalov kalcijevega karbonata«. 

Vendar pa večje izbokline pomenijo, da je lupina, ki jo obkroža, šibkejša in zato je jajce krhkejše. Ni slabo jajce, a velja za nižjo kakovost, zato se pogosto uporabi za pridelavo drugih živil – je torej porabljeno hitreje, s tem pa se prepreči, da bi do potrošnika prišlo poškodovano jajce. 

Pomembno je – ko gre za varnost – da lupina jajca ni poškodovana, da je jajce sveže, kako jajca shranite in kako jih pripravljate. 
Preverite tudi:
Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!
 
 
 
Viri:
Eggshell color in brown-egg laying hens — a review; S.Samiullah, J.R.Roberts, K.Chousalkar† – www.sciencedirect.com