Če se vam ponoči dogaja TO, imate najbrž povišan holesterol

Če se vam ponoči dogaja TO, imate najbrž povišan holesterol (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2023

Kako ugotovite, če imate povišan holesterol? Bodite pozorni na ta pomemben znak. 

Povišan holesterol je eden največjih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni in resne težave, kot je denimo srčni infarkt. Zato je še posebej pomembno, da ste pozorni na kakršen koli znak, ki bi nakazoval na povišan holesterol.

Bolečine v nogah

Zaradi povišanega holesterola lahko pride do periferne arterijske bolezni. Zgodi se, da mišice in tkiva v telesu nimajo dovolj dobre oskrbe s krvjo. To se še posebej pogosto zgodi v nogah, bolj redko pa tudi v rokah.

Na portalu citymagazine.danas.rs poročajo, da so prvi simptomi povišanega holesterola in periferne arterijske bolezni najpogosteje bolečine, krči in nelagodje v nogah, vse omenjene težave pa se najpogosteje pojavijo ponoči.

V kolikor sumite, da imate povišan holesterol, se nemudoma posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave. 

Vir: citymagazine.danas.rs

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Celotni epizodi prisluhnite tukaj: