Če želimo biti zdravi in srečni, potrebujemo notranje ravnovesje!

Če želimo biti zdravi in srečni, potrebujemo notranje ravnovesje! (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kaj potrebujemo, da se bomo v svoji koži dobro počutili – ne le dobesedno, ampak tudi v prenesenem pomenu?

Skrivnost za dolgotrajno notranje ravnovesje je naša osebna formula. Da bi to odkrili in ohranili, moramo v vsakdanje življenje vpeljati določene rutine, ki ustrezajo našim osebnim potrebam. Nekateri za občutek uravnoteženosti potrebujejo aktivnost in vrvež vsakdanjega življenja. Drugi raje nekaj časa preživijo sami, tretji pa si napolnijo baterije v družbi družinskih članov ali prijateljev. Kaj potrebujemo, da se bomo v svoji koži dobro počutili – ne le dobesedno, ampak tudi v prenesenem pomenu? Skrivnost za dolgotrajno notranje ravnovesje je naša osebna formula. Da bi to odkrili in ohranili, moramo v vsakdanje življenje vpeljati določene rutine, ki ustrezajo našim osebnim potrebam. Nekateri za občutek uravnoteženosti potrebujejo aktivnost in vrvež vsakdanjega življenja. Drugi raje nekaj časa preživijo sami, tretji pa si napolnijo baterije v družbi družinskih članov ali prijateljev.

Kaj je notranje ravnovesje? Ali gre preprosto za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ali pa je to nekaj več? Gre za veliko več kot le dobro ravnovesje med službo in življenjem. Notranje ravnovesje lahko opišemo tudi kot 'občutek koherence' ali dobro počutje; občutek, da vse, kar morate narediti, ustreza vašim potrebam in vas ohranja zdrave. Ameriški sociolog Aaron Antonovsky je izvedel raziskavo o tem občutku skladnosti ali notranjem ravnovesju, kot ga bomo imenovali mi. Glede na njegov model salutogeneze to pomeni, da morate doseči ravnovesje štirih področij na način, ki vam ustreza in vam daje močan občutek koherence. Močnejši ko je ta občutek, bolj zdravi ste ali hitreje ozdravite.

Torej je bistvo v tem, da ostanete zdravi in srečni, da se v svoji koži dobro počutite. Katera so ta štiri področja in kako jih lahko uravnovesimo? Ugotoviti moramo, ali so področja 'delo/služba, 'partnersko razmerje, družina, prijatelji', 'zdravje in telo' ter 'smisel življenja' dobro uravnoteženi. Vsak lahko ugotovi, kako dobro je uravnotežen, tako da se vpraša, koliko energije vlaga v vsako od teh štirih različnih področij. Kolikšen odstotek energije vlagate v delo? Ali v zdravje in telo? To moramo podrobneje raziskati in biti iskreni do sebe, ko se vprašamo: Ali sem zadovoljen z rezultati? Ali svojo energijo porabljam tako, da se pri tem dobro počutim? Če to ne drži, bi morali razmisliti, kaj lahko spremenimo in v kaj lahko vložimo več oziroma manj energije. Morda moramo spremeniti določene vidike svojega vedenja in rutine ter jih bolj prilagoditi svojim potrebam.

Tako se bomo v koži resnično dobro počutili. Kakšne so posledice, če se ne zmenimo za potrebe po notranjem ravnovesju? Rezultat so stres in vsi negativni učinki, ki so povezani z njim. Študija na kliniki za postenje je pokazala, da samo prostovoljno postenje zmanjša ravni stresnega hormona. Udeleženci, ki jih je na kliniko napotila njihova zdravstvena zavarovalnica, da shujšajo, so imeli pomembno povišane ravni stresnega hormona. To je kot bitka proti samemu sebi, kar povzroči še večji stres. Torej: če nočete početi stvari, ki jih počnete, morate 'plačati' s povišanimi ravnmi stresnih hormonov. Vsak ima svojo osebno formulo za ohranjanje dolgotrajnega notranjega ravnovesja. Od česa je ta odvisna? Odvisna je od tega, od kod črpate energijo. Ali ste bolj introvertirana oseba? Če ste, verjetno potrebujete nekaj časa zase, da si napolnite baterije. Če ste bolj ekstrovertirani, energijo najverjetneje črpate iz stikov z drugimi.

Toda ne glede na to, kateri tip osebe ste, sta šport in sprostitev odlična načina za zmanjšanje stresa! Vsak bi moral izbrati tisto, kar mu najbolj ustreza. To je lahko aktivnejši življenjski slog ali uvedba odmorov. Ali obstajajo kakšni triki, ki nam pomagajo ohranjati ravnovesje v zelo stresnih situacijah?  Zelo koristen trik je, da zaprete oči in najmanj šestkrat globoko vdihnete. Šest globokih vdihov aktivira parasimpatični sistem, ki nam pomaga, da se sprostimo. To vam bo vzelo le minutko. Druga možnost je progresivna sprostitev mišic. Stres aktivira naš odziv 'bori se ali pobegni', da je naše telo pripravljeno čim prej pobegniti ali se boriti z vsemi močmi. Navadno ne upoštevamo tega odziva, zato stres dolgoročno postane nevaren. Eden od načinov za obvladovanje stresa je progresivna sprostitev mišic, ki pomaga ublažiti negativne odzive telesa.

Tega se lahko naučite sami ali se udeležite posebnih tečajev za zdravje. Da ohranimo notranje ravnovesje, lahko v vsakdanje življenje uvedemo nove rutine. Kako to najbolje storimo?Rutine nam pomagajo narediti stvari 'na avtopilotu', npr. umivanje zob. Čeprav možgani predstavljajo le približno dva odstotka telesne teže, porabljajo 20 odstotkov naše energije. To je eden od razlogov, zakaj imajo možgani radi rutine. Vse, kar možgani lahko naredijo rutinsko, prihrani energijo. Pri vzpostavitvi rutine, ki bo podprla vašo osebno formulo za dolgotrajno ravnovesje, si lahko najprej pomagate tako, da mobilni telefon uporabite kot opomnik. Obstaja celo nekaj zelo uporabnih aplikacij za ta namen. Na splošno traja okrog 21 dni, da vzpostavimo stalno rutino – možgani potrebujejo 21 dni, da ustvarijo novo povezavo.Ko smo obremenjeni, se pogosto zatečemo k starim vedenjskim vzorcem. Ali obstajajo nasveti, kako se držati novih rutin, da ostanemo srečni? Da ohranite srečo in boljše počutje, poskusite z vajami za čuječnost ali z meditacijo. Prepričati se boste morali, da vam bo to pomagalo zmanjšati negativne učinke stresa.

Včasih za pomiritev zadostuje že tri do pet minut meditacije. Ko želite vzpostaviti novo rutino, jo začnite uvajati, ko boste imeli več prostega časa kot navadno, na primer na počitnicah. Ko se boste vrnili v vsakdanje življenje, boste že navajeni na novo osebno rutino in se je boste lažje držali. Na primer, vsak dan po prhanju nanesite svoje najljubše mleko za telo. Vzemite si trenutek zase, uživajte v teksturi izdelka, vdihnite njegov nežni vonj in pustite, da vaše misli odtavajo.  Drugi nasvet je, da se nagradite z nečim, kar si resnično želite, ker ste vztrajali tri tedne, da so možgani vzpostavili novo povezavo. Po tem času ta dejavnost postane rutina in uživali boste v pozitivnih učinkih, zato sploh ne boste več potrebovali nagrade.

Foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri