Čebele potrebujejo našo zaščito, saj je brez njih v nevarnosti naše zdravje

Čebele potrebujejo našo zaščito, saj je brez njih v nevarnosti naše zdravje (foto: profimedia) profimedia
18. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

"Ko izginejo čebele, človek preživi le še štiri leta." Tako drastičen pogled na izumrtje čebel je imel fizik Albert Einstein (1879–1955). Zelo aplikativno, vendar tudi zelo natančno! In čebelam v današnjih časih res ni z rožicami postlano. Toda kaj lahko naredimo za njihovo preživetje?

Tako zelo so marljive!

Domača čebela vsak dan obišče več kot 2.000 cvetov, da se lahko mi v naslednjem letu naužijemo približno 1,2 kg medu. Čebela je tako zelo koristna domača žival. Predvsem pa je nujno potrebna za dobro delujoč ekosistem, saj je okoli 80 % vseh rastlin tujeprašnih. Se pravi jim pri razmnoževanju pomagajo žuželke.

Nekatere rastline bi bile v nujnih primerih to sicer sposobne tudi same, vendar bi bili njihovi plodovi manjši. Imeli bi plehek okus in vsebovali bi manj vitaminov. Kaj za nas postori čebelica Maja, je izmerljivo tudi v številkah: čebele na letni ravni k svetovnemu gospodarstvu doprinesejo celih 153 milijard evrov!

Kje preži nevarnost?

V njihov življenjski prostor poleg usodnih pršic in parazitov posega predvsem človek. Uporabljeni pesticidi v kmetijstvu, ki naj bi preprečili pojav škodljivcev, zastrupijo celotne čebelje rodove in oslabijo njihov imunski sistem. Nove raziskave dokazujejo, da imajo pesticidi na čebele podoben učinek kot nikotin na ljudi. Postanejo namreč 'odvisne', slabše rastejo in se manj razmnožujejo.

Čebelam življenje in delo otežujejo tudi pomanjkanje primernega prostora za odlaganje ličink, elektromagnetno sevanje in klimatske spremembe.

Kako jim lahko pomagamo?

Vsak posameznik lahko naredi nekaj za čebele! Odpovejte se uživanju industrijsko pridelanega medu. Kupujte lokalno in podpirajte slovenske čebelarje. Poleti na balkone ali pa okenske police postavite skodelico z vodo, kajti tudi čebele morajo piti.

V odprte grede posadite čebelam prijazne cvetlice; take, v katerih so vidne prašnice. V domačem vrtu se odpovejte uporabi pesticidov in insekticidov. V vrtu lahko postavite tudi t. i. čebelji hotel (na sliki desno) in tako pomagate čebelam in drugim žuželkam, pri preživetju.

Sredi maja je tudi Svet EU podprl pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel pri Organizaciji združenih narodov.

Več o čebelah, pogojih, dogodkih in drugih zanimivostih si vsi čebelarji lahko preberejo na internetni strani Čebelarske zveze Slovenije, več na www.czs.si.

Značke: čebele panji