Zdravilni učinki čebule

Zdravilni učinki čebule (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 1. 2015

Morda boste vsaj za trenutek pozabili na neprijeten okus in vonj - čebula ima namreč širok razpon zdravilnih učinkovin. Predvsem pa vam bo prišla prav, ko boste prehlajeni in vas bo mučil kašelj.

Čebula (enokaličnica iz družine lukovk) spada med najstarejše zelenjave, ki jih poznamo in jih lahko najdemo v številnih receptih ter pripravkih vseh svetovnih kultur. Najverjetneje se je razvila iz rastlin, ki prihajajo z območja Irana.

Arheološke najdbe pričajo o tem, da so divjo čebulo uporabljali že okoli leta 5000 pr. n. št. V antičnem Egiptu pa so jo že kultivirali in gojili namensko. Z njo naj bi hranili sužnje, ki so gradili piramide. Prav tako so jo uporabljali Stari Grki in Rimljani.

Največji pridelovalki čebule na svetu sta Kitajska in Indija, ki pridelata skoraj polovico vse čebule, v Evropi jo največ pridelata Nizozemska in Španija.

Zdravilni učinki čebule

Poznamo različne vrste: rdečo, rumeno, belo, zeleno, vsaka s svojim posebnim okusom. Jemo jo lahko surovo, kuhano, pečeno, ocvrto ...

Čebula naj bi imela širok razpon zdravilnih učinkov, od preprečevanja prehlada do srčnih bolezni, diabetesa (krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga vzdrževati normalno raven insulina), osteoporoze in drugih bolezni.

V večjem delu sveta so čebulo uporabljali tudi za zdravljenje žuljev, turov in bul.

Uživanje čebule priporočajo kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka.

Poleg tega je čebula tudi:

 • dober vir vitamina C, kalcija, magnezija, natrija, kalija in fosforja.
 • Dobra za zobe: 2 do 3 minutno žvečenje čebule preprečuje vnetje dlesni.
 • Za problematično kožo: sok čebule, zmešan z medom in olivnim oljem, je odličen tretma za problematično ali aknasto kožo.

Sirup proti kašlju

Za pripravo potrebujete eno veliko čebulo, sladkor in posodo oz. kozarec. Namesto sladkorja lahko uporabite tudi med.

Čebulo olupite in narežite na tanjše rezine (ne pretanke). Rezine boste zlagali v kozarec v plasteh.

Najprej v kozarec položite rezino čebule, posujte s sladkorjem, znova položite rezino čebule, posujte s sladkorjem ... in tako do konca. Zadnja plast naj bo sladkor.

Dobro zaprite, pustite počivati čez noč in že naslednji dan boste imeli v kozarcu pripravljen sirup.

Sirup lahko pripravite tudi po naslednjem receptu: Domači sirup proti kašlju.

Čebulni kruh

Potrebujete:

 • 30 g kvasa
 • 500 g pšenične bele moke,
 • 200 g ržene moke,
 • žlica sladkorja,
 • 3 dl voda,
 • 100 g čebule,
 • 1 dl sončničnega olja,
 • sol,
 • jajce,
 • 1 rumenjak

Priprava:

V skledo damo kvas, žličko moke, žličko sladkorja in malo mlačne vode. Dobiti moramo gosto maso. Skledo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 15 minut.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. V skledo damo obe moki, prepraženo čebulo, kvasec, olje, sol in toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Testo rahlo pomokamo, pokrijemo in postimo vzhajati približno 30 minut, da se volumen podvoji.

Testo še enkrat zgnetemo, oblikujemo ga v hlebec in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut. Nato ga premažemo z rumenjakom. Na vrhu z nožem zarežemo tri črte.

Kruh pečemo 60 minut na 180 stopinj.

Priporočamo: Česen - močnejši od antibiotika.